Leave a comment

Marjapuuro – Lingonberry Porridge

DSC_0741

Tässäpä yksi perinteinen suomalainen ruoka, nimittäin marjapuuro. Myös vispipuuroksi, lappapuuroksi ja puolukkapuuroksi sitä kutsutaan. Rakkaalla lapsella on monta nimeä🙂 Ja rakkaan mummoni reseptin laitan tässä kiertoon, joten käsitelkään sitä rakkaudella, niinkuin minäkin teen.

Here’s one traditional Finnish dish, lingonberry porridge. It has many names in Finnish, like a loved child does, as we say🙂 This recipe that I share with you is from my dear grandma, so please handle it with love, as I do.

Marjapuuroa voi hyvin syödä aamiaisella, välipalaksi tai vaikkapa jälkiruoaksikin. Sokerin määrää vaihtelemalla voit tietenkin vaikuttaa puuron makeuteen. Mannasuurimoiden määrää vaihtelemalla voit vaikuttaa puuron koostumukseen eli kuinka paksua ja “lohkeilevaa” puurosta tulee. Sen vuoksi reseptissä suurimoiden määrä ei ole vakio.

You can eat lingonberry porridge for breakfast, as a snack or even as a dessert. By changing the amount of sugar you can decide how sweet you want the porridge to be. And the amount of semolina affects the consistency of porridge, namely how thick it will be. That’s why the amount of semolina in the recipe is not fixed.

DSC_0730

Tässä olen käyttänyt puuroon reseptin maksimimäärä mannasuurimoita – koostumus on paksu.
Here I’ve used the maximum amount of semolina in the recipe – the consistency is thick.

DSC_0749

Tässä olen käyttänyt reseptin minimimäärän mannasuurimoita – koostumus on pehmeämpi ja ilmavampi.
Here I’ve used the minimum amount of semolina in the recipe – the consistency is softer and fluffier.

Muualla kuin Suomessa voi olla vaikeaa löytää tuoreita tai pakastettuja puolukoita, joten voit käyttää puuroon esim. karpaloita, punaisia viinimarjoja, vadelmia tai jopa mansikoita saadaksesi “pinkkiä puuroa”. Silloin puuro ei tietenkään maistu tai näytä aivan samanlaiselta kuin tässä, mutta läheltä liippaa. Muita muunnelmia vispipuurosta voit kokeilla tehdä esim. raparperista, omenoista, kuivatuista aprikooseista, luumuista tai taateleista.

As it might be difficult to get lingonberries (fresh or frozen) outside of Finland, you can also use e.g. cranberries, red currants, raspberries or even strawberries in order to get “pink porridge”. Naturally then the porridge won’t taste and look exactly like here, but it comes close. Other variations of whipped porridge you can do using e.g. rhubarb, apple, dried apricots, prunes or dates.

MARJAPUURO (6-8 henkilölle)

200 g (n. 4 dl) puolukoita (tuoreita tai pakastettuja), hieman soseutettuna

1,5 l vettä

1,5 dl ruokosokeria

1/4 tl suolaa

1 3/4 – 2 1/4 dl mannasuurimoita

1 – 2 tl vaniljasokeria tai 1/2 maustemittaa vaniljajauhetta

1/2 dl vettä

1 1/2 rkl perunajauhoja

Laita kattilaan vesi, puolukat ja sokeri.

DSC_0746

Keitä seosta keskilämmöllä muutama minuutti kunnes puolukoiden kuoret ovat vaaleanpunaisia.

DSC_0702

Kaada puolukkavesi siivilän läpi erilliseen kulhoon ja painele siivilään jäänyttä puolukkasurvosta lusikalla (eli paseeraa), jotta saat mahdollisimman paljon survosta puuroon.

DSC_0703

DSC_0710

Kaada puolukkavesi takaisin kattilaan ja laita takaisin liedelle.

Kaada mannasuurimot kattilaan jatkuvasti vatkaten. Lisää suola.

DSC_0715

Keitä puuroa keskilämmöllä välillä sekoittaen noin 5 minuuttia.

DSC_0718

Lisää vaniljasokeri tai -jauhe ja sekoita. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita 1/2 dl vettä ja perunajauho ja kaada suurus puuroon ohuena nauhana koko ajan vatkaten.

DSC_0722

Laita kattila takaisin liedelle ja odota kunnes ensimmäinen kupla ilmestyy puuron pinnalle. Ota kattila pois liedeltä.

Vatkaa puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella ja kaada suureen tarjoiluastiaan.

DSC_0726

Ripottele puuron päälle vielä ohut kerros sokeria, jotta päälle ei muodostu ikävää kalvoa. Anna jäähtyä kokonaan ja tarjoa kylmän kasvimaidon kanssa. Minun suosikkini on riisimaito🙂

————————————————————————————————————————

LINGONBERRY PORRIDGE (serves 6-8)

200 g (approx. 400 ml) lingonberries (fresh or frozen), mashed a bit

1,5 l water

150 ml brown sugar

1/4 ts salt

175 – 225 ml semolina

1 – 2 ts vanilla sugar or 1/2 pinch vanilla powder

50 ml water

1 1/2 tbs potato starch

Put water, mashed lingonberries and sugar into a saucepan.

DSC_0746

Bring it to boil and let boil on medium heat for a few minutes until the skins of the lingonberries are light pink.

DSC_0702

Pour the liquid through a colander into a separate bowl and press the lingonberry puree with a spoon, so that as little lingonberries as possible are left in the colander.

DSC_0703

DSC_0710

Return the liquid into the saucepan and onto the stove.

Add semolina into the saucepan, whisk continuously. Add salt.

DSC_0715

Cook the porridge on medium heat for about 5 minutes, stir occasionally.

DSC_0718

Add vanilla sugar or powder and mix. Remove saucepan from the stove. Mix 50 ml of water and potato starch and pour the mixture continuously whisking into the porridge as a thin stream.

DSC_0722

Put the saucepan back on the stove and wait for the first bubble to appear, then remove from the stove immediately.

Whisk the porridge with an electronic handmixer until fluffy and the colour becomes lighter, then transfer into a big bowl.

DSC_0726

Sprinkle a thin layer of sugar on the surface of the porridge so the surface stays soft. Let the porridge cool down completely and serve with cold veggie milk. My favourite is rice milk🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: