Leave a comment

Peruna-palsternakkasose – Mashed Potatoes with Parsnip

Meillä lapset eivät ole koskaan olleet suuria perunasoseen eli -muusin/muussin ystäviä. Nykyään tytär syö sitä jo nurisematta, mutta pojan suuhun se ei edelleenkään oikein sovi. Joka tapauksessa yritän silloin tällöin tehdä sitä, koska faktahan on, että kestää keskimäärin 17 maistelukertaa, että tottuu johonkin makuun. Tämä olisi meidän aikuistenkin syytä muistaa, jotta emme antaisi heti periksi jos jokin uusi maku ei miellytä.

Our kids have never been big fans of mashed potatoes. Nowadays Daughter already eats it without complains but it’s still not to our Son’s taste. Anyway I try to make it every now and then, as it is a known fact that it takes approximately 17 times that you have to taste something in order to get used to it. We adults should also remember this, so we wouldn’t give up that easily if we don’t like a new taste.

Huomioithan, että kun perunasoseeseen lisätään esim. porkkanaa tai palsternakkaa, siitä ei tule enää niin samettista kuin pelkästään perunoista tehdystä soseesta. Mutta maku on sitten kyllä sitäkin makeampi🙂 Käytän reseptissä sekä soija- että kauramaitoa, mutta voit käyttää pelkästään soijamaitoakin (korvaa kauramaidon määrä reseptissä soijamaidolla). Minä vain pidän kauramaidon makeudesta, mielestäni se sopii perunasoseeseen.

Please notice that when you add e.g. carrots or parsnip into mashed potatoes, it won’t turn out as velvety as only with potatoes. But the taste is much sweeter🙂 I use both soy and oat milk in the recipe, but you can use only soy milk (then just substitude the amount of oat milk with soy milk). I just happen to like the sweetness of oat milk, in my opinion it fits the mashed potatoes.

IMG_0211

PERUNA-PALSTERNAKKAMUUSI (4 hengelle)

500 g jauhoisia perunoita

400 g palsternakkaa

vettä keittämiseen

1 1/2 – 2 dl soijamaitoa

1/2 – 3/4 dl kauramaitoa

35 g maidotonta margariinia

3/4 tl suolaa

Kuori perunat ja palsternakat. Paloittele ne n. peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Laita palat kattilaan ja lisää vettä niin, että palat peittyvät. Keitä kypsiksi.

Kaada keitinvesi pois. Survo perunat ja palsternakat perunasurvimella, haarukalla tai sähkövatkaimella. Lisää margariini ja suola ja sekoita. Lisää maito. Voit halutessasi kuumentaa maitoa hieman ennen lisäämistä, mutta voit lisätä maidon myös kylmänä. Jos käytät kylmää maitoa, kuumenna perunasose ennen tarjoilua. Lisää maito vähitellen, näin saat haluamasi rakenteen. Nimittäin jos maitoa lurahtaa liikaa ja perunasose on löysää, sitä ei voi esim. keittää kasaan. Sekoita tasaiseksi.

——————————————————————————————————————–

MASHED POTATOES WITH PARSNIP (serves 4)

500 g potatoes (the “floury” type)

400 g parsnips

water for boiling

150 – 200 ml soy milk

50 – 75 ml oat milk

35 g non-dairy margarine

3/4 ts salt

Peel potatoes and parsnips. Cut them into approx. thumb-sized pieces. Put pieces into a pan and add water so that it covers the pieces. Cook until done.

Remove cooking water from the pan. Mash potatoes and parsnips with potato masher, fork or beat with electric hand mixer. Stir in margarine in small pieces and salt. Add milk. You can heat up the milk, but you can also add cold milk. If you use cold milk, reheat mashed potatoes before serving. Add milk gradually in order to get the desired thickness. If you add too much milk and the purée is not thick enough, you can not thicken it by cooking it longer. Stir until smooth.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: