1 Comment

Pâte Levée

Pâte Levée on pehmeä taikina, jonka nostatukseen on käytetty hiivaa. Sitä käytetään pehmeiden kakkujen ja leivonnaisten valmistuksessa.

Pâte Levée is a soft dough leavened with yeast. It is used in preparation of soft cakes and pastries.

PÂTE LEVÉE (950 g valmista taikinaa)

500 g vehnäjauhoja

100 g hienosokeria tai ruokosokeria

1 kukkurallinen rkl kuivahiivaa

3 dl soijamaitoa, huoneenlämpöistä

50 g pehmeää maidotonta margariinia

Sihtaa jauhot ja sokeri suureen kulhoon, lisää kuivahiiva. Tee keskelle kuoppa ja kaada sinne soijamaito. Lisää paloiteltu margariini.

Yhdistä puulusikalla sekoittaen ja vaivaa taikina palloksi. Peitä liinalla ja jätä taikina nousemaan lämpimään paikkaan kahdeksi tunniksi.

Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa hyvin.

Voit säilyttää taikinaa jääkaapissa yhden vuorokauden, ei enempää. Taikinasta leivotut leivonnaiset voi pakastaa. Anna niiden sulaa huoneenlämmössä ennenkuin lämmität ne nopeasti mikroaaltouunissa tai kuumassa uunissa.

—————————————————————————————————————————————–

PÂTE LEVÉE (makes 950 g pastry)

500 g plain flour

100 g caster or brown sugar

1 rounded tbs dry yeast

300 ml soy milk, at room temperature

50 g soft non-dairy margarine

Sift the flour and sugar into a large mixing bowl and mix in the yeast. Form a well in the centre and pour in the soy milk. Add in the chopped margarine.

Combine with a wooden spoon and knead into a ball. Cover with cloth and leave in a warm place to rise for 2 hours.

Sprinkle the dough with flour and knead well.

Pâte Levée can stay in the refrigerator for one day, but no longer. Individual pastries made from Pâte Levée can be frozen. Melt them at room temperature before warming shortly in the microwave oven or hot oven.

One comment on “Pâte Levée

  1. […] 950 g Pâte Levée -taikinaa, ohjeen löydät täältä […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: