Leave a comment

Laskiaispullat – Semlas (Shrove Buns)

DSC_0648

Suomessa syödään perinteisesti tänään laskiaispullia. Eli siis pikkupullia (tai vähän isompiakin), jotka on halkaistu ja täytteenä on hilloa tai mantelimassaa (marsipaania) sekä kermavaahtoa. Iänikuinen kiistanaihe on tietenkin se, kumpi on parempaa, hillo vai marsipaani. Kaikilla on oma suosikkinsa, minä valitsen ehdottomasti hillon. Ja vieläpä vadelmahillon.

Traditionally people eat semlas (Shrove buns) in Finland today. A semla is a small bun (or a bigger one), which is cut horizontally into two and then filled with either jam or marzipan and whipped cream. An eternal dispute is which is better, jam or marzipan. Everyone has their own favourite, I definitely have my semla with jam. And preferably with raspberry jam.

Alkuperäisessä 1700-luvulta peräisin olevassa reseptissä on täytteenä käytetty mantelimassaa ja kermavaahtoa, mutta Suomeen levittyään (1950- ja 60-luvulla) mantelimassa on korvattu usein hillolla. Ilmeisesti mantelimassan vaikean saatavuuden ja korkean hinnan vuoksi. Alkuperämaassa Ruotsissa täytteenä on aina mantelimassaa, mutta hilloversioita löydetään Suomen lisäksi usein myös Norjasta ja Tanskasta. Näin osasi ainakin Wikipedia kertoa aiheesta.

In the original recipe from 18th century the buns are filled with marzipan and whipped cream, but when they spread to Finland (in the 1950s and 60s), marzipan was many times substituted with jam. Apparently marzipan was not easily available and expensive. In the origin country, Sweden, marzipan is always used as a filling, but the jam versions can often be found also in Norway and Denmark. At least this is what Wikipedia was able to tell me about the topic.

LASKIAISPULLAT (n. 10-15 pullaa, koosta riippuen)

5 dl kauramaitoa

2 dl ruskeaa ruokosokeria

1-2 tl suolaa

1 rkl rouhittua kardemummaa

50 g hiivaa

n. 13-15 dl vehnäjauhoja (~1 kg)

150-200 g maidotonta margariinia

Voiteluun: soijamaitoa

Koristeluun: raesokeria (tai mantelilastuja)

Täyte:

(vadelma)hilloa tai marsipaania

soijakermavaahtoa

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Lisää maitoseokseen vehnäjauhot ja sekoita. Lisää taikinaan alustamisen lopussa pehmeä margariini. Taikina saa jäädä hieman pehmeämmäksi kuin munalla leivottu pullataikina (saa tarttua hieman käsiin).

Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja tämän jälkeen vaivaa taikinaa hetki niin, että ilmakuplat poistuvat. Pyöritä taikina tangoksi. Leikkaa tanko pikkupullapaloiksi. Pyörittele palat pulliksi. Lisää pyörittelyvaiheessa vähän jauhoja, jos tuntuu, että pehmeä taikina tarttuu käsiin. Kohota liinan alla 20 minuuttia.

Voitele pullat soijamaidolla, sirottele päälle raesokeria (tai esim. mantelilastuja). Paista +225 asteessa uunin keskitasolla 10–12 minuuttia.

Kun pullat ovat jäähtyneet, halkaise ne leveyssuunnassa kahtia. Laita hilloa tai marsipaania pullan alaosalle ja pursota (tai laita lusikalla) päälle runsas kerros kermavaahtoa. Aseta pullan kansi kerman päälle.

PS. On parempi syödä pulla kahdessa osassa eli ota kansi pois, muuten kasvosi ovat täynnä kermaa. Mutta toisaalta nythän on laskiaistiistai, joten anna mennä vaan🙂

DSC_0649

SEMLA (approx. 10-15 buns, depending on the size)

500 ml oat milk

200 ml brown sugar

1-2 ts salt

1 tbs ground cardamon

50 g yeast

approx. 1300-1500 ml wheat flour (all-purpose) (~1 kg)

150-200 g non-dairy margarine

Smear with soy milk

Decorate with coarse sugar (or almond flakes)

Filling:

(raspberry) jam or marzipan

soy whipped cream

Mix yeast into lukewarm milk. Add sugar, salt, and cardamon. Add wheat flour and mix. In the end of kneading, add soft margarine. The dough can be a bit softer than the dough made with egg (can stick to your hands a bit).

Let the dough sit in a draftless place until it’s doubled in volume. Put the dough onto a floured surface and knead for a moment so that the airbubbles are gone. Bake the dough into a bar. Cut the bar into small pieces (10-15 depending on the size that you want the buns to be). Make the bun pieces into balls between your hand and the surface. If the dough sticks into your hands, add some flour. Let the buns rest on a tray, covered with a cloth, for 20 minutes.

Smear the buns with soy milk and sprinkle coarse sugar on top (or e.g. almond flakes). Bake the buns in +225 degrees (C) in the middle level of the oven for about 10-12 minutes.

When the buns have cooled down, cut them horizontally into two. Put some jam or marzipan (I grate the marzipan) onto the bottom part and pipe with a piping tube (or use a spoon) a generous layer of whipped cream on top. Place the upper part of the bun back on top as a lid. And enjoy!

PS. It’s better to eat the bun in two parts i.e. take off the lid, otherwise your face will be full of cream. But then again, it’s Shrove Tuesday, so go ahead🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: