Leave a comment

Kasvishernekeitto – Vegetable Pea Soup

Tänään eli laskiaistiistaina Suomessa syödään perinteisesti hernekeittoa ja laskiaispullia sekä lasketaan mäkeä. Saksassa taas laskiaisperinteet liittyvät enemmän karnevaalimeininkiin eli ihmiset pukeutuvat kaikenlaisiin pukuihin ja järjestetään kulkueita. Ja kuten kuvitella voi, täällä myös syödään ja juodaan saksalaiseen tapaan runsaasti ja raskaasti… Laskiaisherkun osaa näyttelee täällä munkit, Krapfen.

Today, on Shrove Tuesday, the Finns traditionally eat some pea soup and semlas (Shrove buns, which are buns filled with jam or marsipan and whipped cream). You also go sliding with your sledge. In Germany the Shrove traditions are more carneval-like. People wear all sorts of costumes and parades are organized. And as you can imagine, people here also drink a lot and eat plenty of hefty food too… The sweet tooth is satisfied with German doughnuts, Krafpen.

Olisimme mielellämme menneet tänään laskemaan mäkeä, kerrankin kun täälläkin lunta riittää. Mutta valitettavasti Poikamme on sairaana, joten taitaa mäenlasku jäädä väliin. Mutta suomalaisia ruokaperinteitä noudatamme kyllä mielellämme. Joten tässä kasvishernekeiton ohje. Ei ehkä voittaisi keittojen kauneuskilpailua, mutta maultaan jättää monet kilpasiskot taakseen😉

We would have loved to go sliding today, especially as there’s enough snow for once. But unfortunately our Son is ill, so we won’t make it. But we’re more than happy to follow the Finnish food traditions. So here’s the recipe for vegetable pea soup. It might not win the beauty contest for soups, but taste-wise it keeps many competitors behind😉

DSC_0660

KASVISHERNEKEITTO (n. 2 litraa valmista keittoa)

500 g kuivattuja vihreitä herneitä

runsaasti vettä herneiden liottamiseen (mielellään yön yli)

1 1/2 l vettä

4 (n. 350 g) porkkanaa, pieniksi kuutioituna

1 iso sipuli, hienonnettuna

6 laakerinlehteä

3 rkl kasvisliemijauhetta

1 -2 tl sinappia

3 tl kuivattua meiramia

Laita kuivat herneet isoon kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että ne peittyvät reilusti. Anna liota mielellään yön yli tai tarkista ohjeet hernepussista.

Kaada liotusvesi pois ja lisää kattilaan 1 1/2 litraa vettä. Lisää pieniksi kuutioidut porkkanat, hienonnettu sipuli, laakerinlehdet ja kasvisliemijauhe. Laita kattila liedelle ja liesi päälle. Kun keitto alkaa kiehumaan, vähennä lämpöä ja anna keiton kiehua miedolla lämmöllä n. 2-3 tuntia. Sekoita keittoa aina silloin tällöin. Jos pinnalle kerääntyy valkoista vaahtoa, kuori se pois reikäkauhalla. Keitto paksuuntuu keittämisen aikana, kun herneet hajoavat ja saostavat keittoa. Jos keitosta tulee liian paksua, lisää hieman vettä.

DSC_0642

Alussa
In the beginning

DSC_0666

Lopussa
In the end

Mausta hernekeitto sinapilla ja kuivatulla meiramilla. Tarjoa ruisleivän tai näkkileivän kanssa.

Vinkki: Jos jostain syystä herneet eivät pehmene ja keitto saostu (esim. jos herneet ovat vanhoja tai niitä ei liotettu tarpeeksi kauaa), voit soseuttaa keittoa sauvasekoittimella.

DSC_0655

VEGETABLE PEA SOUP (makes approx. 2 litres of soup)

500 g dried green peas

plenty of water to soak the peas (preferably over night)

1 1/2 l water

4 carrots (about 350 g), diced

1 big onion, finely chopped

6 bay leaves

3 tbs vegetable broth powder

1 – 2 ts mustard

3 ts dried marjoram

Put peas into a large pan and add so much water that it covers the peas and some more. Let them soak preferably over night or check the instructions in the package.

Pour the water away and replace it with 1 1/2 litres of fresh water. Add diced carrots, chopped onions, bay leaves and vegetable broth powder. Place on the stove and turn on the heat. When the soup starts to boil, turn down the heat and let the soup boil on low heat for about 2-3 hours. Mix occasionally. If white foam starts gathering on the surface, take it out with a simmer. The soup becomes thicker during cooking as the peas break. If the soup becomes too thick, add some water.

Season the soup with mustard and dried marjoram. Serve with rye bread or crisp bread.

Tip: If, for some reason, the peas don’t become soft and the soup doesn’t thicken (e.g. if the peas are old or they were not soaked long enough), you can puree it with the immersion blender (stick blender).

DSC_0663

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: