Leave a comment

Vegaani kakkupohja – Vegan Cake Batter

Tyttäremme täytti tammikuussa 6 vuotta ja tietenkin juhlimme hänen synttäreitänsä ystävien kanssa. Minusta on mukavaa tehdä marsipaanikoristeisia kakkuja, mutten oikein pidä marsipaanin mausta. Joten ehdotin Tyttärelle, että tehdäänkö “ruusukermakakku” ja sain hyväksynnän. Varsinkin kun lupasin väriksi vaaleanpunaista eri sävyissä…

Our Daughter turned 6 years in January and of course we celebrated her birthday with some friends. I like to decorate cakes with marsipan, but I don’t really like the taste of marsipan. So I said to Daughter that why don’t we do a “rose cream cake” and I got her approval. Especially when I promised that it would be in different shades of pink.

Tein kakkupohjan alla olevalla ohjeella (tosin kaksinkertaisena), kostutin granaattiomenamehulla, laitoin väliin vadelmahilloa ja koristelin soijakermavaahtoruusukkeilla. Värjäsin vatkautuvaa soijakermaa siten, että sitä oli kolmea eri sävyä. Ensimmäistä kertaa olin oikeasti tyytyväinen vegaanitäytekakkuun ja tuntui tuo vieraillekin hyvin maistuvan.

I made the cake with the recipe below (though double amount), moistened it with pomegranate juice, filled it with raspberry jam and decorated with soy whipped cream swirls. I coloured the soy cream so that I had three different shades. For the first time I was genuinely happy with a vegan cream layer cake and I think the guests liked it too.

DSC_0371 - Copy

VEGAANI KAKKUPOHJA (8-10 hengen kakku)

3 1/2 dl vehnäjauhoja

2 dl ruokosokeria

2 1/2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria tai 1/2 maustemittaa vaniljajauhetta

2 rkl kaakaojauhetta

100 g maidotonta margariinia

1 dl omenasosetta

2 dl kivennäisvettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää omenasose ja kivennäisvesi kuivien aineiden sekaan varovasti sekoittaen. Sulata maidoton margariini ja anna jäähtyä hetki. Lisää taikinaan ja sekoita varovasti.

Voitele vuoka margariinilla ja jauhota (esim. pyöreä irtopohjavuoka). Tummia kakkupohjia tehdessä oma suosikkini on kaakaojauhe, mutta voit käyttää myös korppujauhoja tai vehnäjauhojakin. Kaada taikina kakkuvuokaan (n. 1,8 l) ja paista +175 asteessa uunin keskitasolla n. 40 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla. Jos tikkuun tarttuu taikinaa, anna kakun kypsyä vielä hetki. Kun tikkuun ei jää taikinaa, on kakku valmis.

Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa se. Anna kakun jäähtyä täysin, leikkaa se osiin, täytä ja koristele haluamallasi tavalla.

VINKKEJÄ:

  • Jos haluat vaalean kakkupohjan, jätä kaakaojauhe pois.
  • Voit korvata omenasoseen esim. banaanisurvoksella tai jollakin muulla hedelmäsoseella.

DSC_0396 - Copy

VEGAN CAKE BATTER (for 8-10 people)

350 ml wheat flour (all-purpose)

200 ml brown sugar

2 1/2 ts baking powder

2 ts vanilla sugar or 1/2 pinch of vanilla powder

2 tbs cocoa powder

100 g non-dairy margarine

100 ml apple purée

200 ml mineral water

Mix dry ingredients together. Add apple purée and mineral water into dry ingredients and mix carefully. Melt margarine and let it cool a bit. Add into the batter and mix.

Grease and flour the cake form (e.g. round spring form). When I make dark cakes, I prefer to use cocoa powder to flour the form, but you can also use bread crumbs or even wheat flour. Pour the cake batter into the form (approx. 1,8 liters) and bake it in +175 degrees (C) on the middle level of the oven for about 40 minutes. Try with a wooden stick (e.g. toothpick) if the cake is ready. Stick the stick into the cake and if there is batter left in the stick, leave the cake in the oven for a some minutes. If the stick is clean, the cake is ready.

Let the cake cool down a bit and turn over and remove the form. Let the cake cool down completely, then cut, fill and decorate as you choose.

TIPS:

  • If you want a light coloured cake, leave cocoa powder away.
  • Instead of apple purée, you can use e.g. mashed bananas or some other fruit purée.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: