Leave a comment

Bhatura-leivät – Bhatura Bread

Meillä syötiin taas eilen ihania intialaisia herkkuja Manjulan keittiön inspiroimana. Aloo Dumia (perunacurrya), Punjabi Cholaa (kikherneitä) ja Bhatura-leipiä. Nam, kyllä olivat hyviä! Olen siis intialaisen ruoan ystävä ja olenkin sanonut, että jos minun pitäisi valita kolme keittiötä, joiden antimia söisin lopun elämääni, ne olisivat italialainen, intialainen ja thaimaalainen. Toki pidän monista muistakin keittiöistä, mutta jos pitäisi valita, niin… Ja nyt emme siis puhu leivonnasta😉

We had yesterday some lovely Indian food inspired by Manjula’s kitchen. Aloo Dum (potato curry), Punjabi Chola (chickpeas) and Bhatura bread. They were delicious! I’m a fan of Indian food and I have said that if I should choose three kitchens from which I would eat for the rest of my life, they would be Italian, Indian and Thai. Sure I also like other kitchens as well, but if I would need to choose, then… And we’re not talking about baking now😉

Tässä Bhatura-leipien ohje, jotka ovat öljyssä paistettuja (friteerattuja) pulleita leipiä ja joita perinteisesti syödään kikherneruokien (Chola) kanssa. Niiden ihanan öljyinen olemus muistutti minua jotenkin kotikaupunkini Lahden torilta saatavista keitinpiirakoista (tietysti ilman täytettä).

Here’s the recipe for Bhatura bread, which are puffy breads fried in oil. They are traditionally eaten with chickpea dishes (Chola). Their lovely oily consistency somehow reminded me of the filled pasties (pierogis) that you can get in the market place of my hometown Lahti (of course without the filling).

Reseptissä yhtenä raaka-aineena on semolina-jauhoa, jota myös pastan tekemisessä käytetään. Mutta jos kaapistasi ei löydy semolina-jauhoja, voit korvata ne esim. kikhernejauholla (gram jauho), riisijauholla, spelttijauholla tai ihan tavallisella vehnäjauholla.

One ingredient in the recipe is semolina flour, which is also used when making pasta. But if you don’t have semolina flour in your cupboard, you can substitute it with e.g. chickpea flour (gram flour), rice flour, spelt flour or even with normal wheat flour.

Kaikki leivät eivät pullistuneet kuin pallo, kuten kuvista näkyy, mutta se johtui todennäköisesti siitä, että minulla ei ollut ihan tarpeeksi öljyä (loppui siis kesken), joten lorauttakaapa reilusti sitä sinne kattilaan/pannuun. Niin, kuvat on otettu iPhonellani, joten laatu ei ole paras… Takaisin “kunnon” kameran käyttöön.

All breads didn’t puff like a ball, as you can see from the photos. But this is most likely due to the fact that I didn’t have enough oil in the pan (I run out). So be generous with the oil and pour enough into the pan. The photos are taken with my iPhone, so the quality is not the best… Back to using the “proper” camera.

IMG_0250 - Copy

BHATURA-LEIVÄT (8 kpl)

2 tl kuivahiivaa

1,75 dl kädenlämpöistä vettä

5 dl vehnäjauhoja

4 rkl semolina-jauhoja

1 tl ruokosokeria

1 tl suolaa

3 rkl soijajogurttia

2 rkl öljyä

öljyä paistamiseen sekä vehnäjauhoja kaulitsemiseen

Lisää kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen ja jätä se 10 minuutiksi (tai kunnes seos alkaa vaahtoamaan).

Lisää semolina-jauhot, sokeri ja suola vehnäjauhoihin ja sekoita hyvin.

Sekoita öljy ja jogurtti jauhoseokseen. Lisää hiiva-vesiseos jauhoihin ja vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Lisää hieman lisää vettä, jotta taikinasta tulee notkeaa. Peitä taikinakulho ja laita se lämpimään ja vedottomaan paikkaan 3-4 tunniksi. Taikinan pitäisi nousta lähes kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikina hyvin ja jaa se 8 yhtä suureen osaan. Muotoile palat palloiksi ja kauli ne jauhotetulla alustalla halkaisijaltaan n. 15 cm:n ympyröiksi.

Kuumenna öljy pannussa tai kattilassa korkealla lämmöllä. Tarkistaaksesi, onko öljy tarpeeksi kuumaa, ota pieni pala taikinaa ja pudota se öljyyn. Palan pitäisi tulla pintaan saman tien. Pannussa pitäisi olla vähintään n. 3-4 cm öljyä.

Aseta Bhatura pannuun ja paina sitä reikäkauhalla. Leipä pullistuu kuin pallo. Anna paistua hetki ja käännä leipä. Leivän pitäisi olla kevyesti kerman värinen molemmilta puolilta. Ota leipä pois öljystä ja laita talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois. Leivät täytyy paistaa kuumassa öljyssä, muuten leivistä tulee hyvin rasvaisia.

IMG_0234

BHATURA (8 breads)

2 ts dry yeast

175 ml lukewarm water

500 ml wheat flour (all-purpose)

4 tbs semolina flour

1 ts brown sugar

1 ts salt

3 tbs soy yoghurt

2 tbs oil

You’ll also need oil for frying and wheat flour for rolling

Dissolve dry yeast in lukewarm water. Let it sit for 10 minutes or until the mixture becomes frothy.

Add semolina flour, brown sugar, and salt to the wheat flour and mix well.

Mix oil and yogurt with the flour mixture. Add yeast water to the flour and mix into soft dough. If the dough is too hard and not pliable, add more water. Cover the dough and put it into a warm place for 3-4 hours. The dough should become almost double in volume.

Knead the dough well and divide into 8 equal parts. Shape the dough into balls and roll into approximately 15 cm circles on a lightly floured surface.

Heat the oil in a frying pan, a pan or a saucepan on high heat. To check if the oil is hot enough take a small piece of dough and put it into the oil. The piece should come to the surface right away. The pan should have at least 3-4 cm of oil.

Place the Bhatura in the pan and press it with a skimmer. This will make the bread puff like a ball. Let it cook for a while and then turn the bhatura. It should be light creamy brown on both sides. Take the bread out from the oil and place it on a paper towel to absorb the extra oil. The bhaturas should be fried in hot oil, otherwise they will become very greasy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: