Leave a comment

Aloo Dum (Perunacurry – Potato Curry)

Tiedän, intialaisessa keittiössä käytetään paljon mausteita, joita meidän länsimaisessa keittiössämme ei yleensä tarvita. Mutta ei hätää, mausteet säilyvät todella pitkään oikein säilytettyinä. Joten vaikka et kokkaisikaan intialaista ruokaa joka viikko tai kuukausi, ehkä vain muutaman kerran vuodessa, voit silti ostaa mausteita. Tee lista tarvitsemistasi aineksista ja ei muuta kuin täsmäisku paikalliseen etniseen kauppaan. Ja nykyään monia aasialaisissa keittiöissä käytettäviä mausteita saattaa saada myös ihan lähikaupastakin.

Yes I know, we don’t normally use the same spices in our western kitchens as they do in the Indian kitchen. But don’t worry, spices hold for really long if correctly stored. So even if you don’t cook Indian food every week or month, maybe only a couple of times a year, you can still buy the spices. Make a list of the ingredients that you need and visit your local ethnic store. Nowadays lots of the ingredients needed in Asian kitchens might be available even in your local store.

Ei minunkaan kaapistani aina ihan kaikkia mausteita löydy, mutta sitten jätän sen pois tai mietin miten sen voisi korvata. Ja en tietenkään tarkoita nyt päämausteita. Eli jos esim. haluat tehdä korvapuusteja, mutta sinulla ei ole kanelia, niin mene ja osta tai tee jotain muuta. Jos jättää jotain pois, ruoasta ei tule ihan juuri sellaista kuin resepti tarkoitti, mutta ruoanlaittohan on taidetta. Ja kaikki tekevät oman näköistänsä taidetta😉 Sitten jos sinusta tuntuu, että jotain puuttuu, niin tiedät mikä se on ja mitä yrittää seuraavalla kerralla.

I don’t always have all the required spices, but then I’ll just leave it away or I think how I could substitute it. Of course I’m not talking about any main spices here. I mean if you want to make cinnamon buns but don’t have cinnamon, then go and buy some or do something else. If you leave something away, the food won’t be exactly like the recipe intended it to be. But cooking is art and everyone does their own kind of art😉 Then if you feel like something is missing, you’ll know what it is and what to try the next time.

IMG_0242

ALOO DUM – PERUNACURRY (4 hengelle)

4 keskikokoista kiinteämaltoista perunaa

öljyä paistamiseen

2 rkl öljyä

1 tl juustokuminan eli jeeran siemeniä

1 rkl kikhernejauhoja (gram jauhoja)

1 dl soijajogurttia

1 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl kookosjauhoja tai -hiutaleita

n. 1 cm:n pala tuoretta inkivääriä

1 – 2 punaista kuivattua chiliä (koosta riippuen)

1 rkl jauhettua korianteria

1 rkl jauhettua fenkolia

1/2 tl kurkumaa

1 tl chilijauhetta

1 tl suolaa

1/2 tl garam masala -mausteseosta

n. 2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria

Kuori perunat ja leikkaa ne peukalonpäänkokoisiksi paloiksi. Kuumenna öljy paistinpannulla keskilämmöllä. Pannulla pitäisi olla ainakin 2,5 cm öljyä. Tarkistaaksesi onko öljy tarpeeksi kuumaa, laita perunanpala öljyyn. Perunan pitäisi alkaa sihistä heti. Jos perunat paistaa liian miedolla lämmöllä, niistä tulee hyvin rasvaisia.

Paista perunat kunnes ne ovat täysin kypsiä. Käännä perunanpaloja muutaman kerran paistamisen aikana. Ota perunat pois pannulta reikäkauhalla (ylimääräinen öljy valuu pois) ja laita perunat talouspaperin päälle. Laita sivuun.

Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla keskilämmöllä ja paista seesaminsiemeniä öljyssä noin minuutin ajan kunnes siemenet saavat hieman väriä. Ota öljy ja siemenet pois pannulta ja laita sivuun. Sekoita sauvasekoittimella (tai morttelissa) seesaminsiemenet, kookosjauho (tai -hiutaleet), tuore inkivääri ja kuivattu chili (pilkottu) tahnaksi. Lisää hieman vettä tahnaan, jos tahna on liian kuivaa.

Sekoita pienessä kulhossa seesaminsiementahna, soijajogurtti, jauhettu korianteri, jauhettu fenkoli, chilijauhe ja kurkuma tahnaksi. Laita maustetahna sivuun.

Kuumenna öljy paistinpannulla. Testaa kuumuus laittamalla juustokuminansiemen pannulle. Jos se rasahtaa saman tien, on öljy valmista.

Lisää juustokuminansiemenet öljyyn. Kun siemenet rasahtelevat, lisää kikhernejauhot. Paista noin puoli minuuttia kunnes kikhernejauhot ovat kullanruskeita.

Lisää maustetahna ja paista noin kahden minuutin ajan keskilämmöllä kunnes mausteet alkavat erottua öljystä (tämän huomaa ulkomuodosta). Lisää paistetut perunakuutiot, sekoita hyvin ja lisää 2,5 dl vettä. Kun kastike alkaa kiehumaan, anna sen hautua miedolla lämmöllä noin 8-10 minuuttia. Lisää vettä, jos kastike keittyy liikaa kasaan.

Lisää tuore korianteri ja garam masala -mauste pannulle ja sekoita. Laita kansi pannun päälle, laita levy pois päältä ja anna hautua muutama minuutti. Tarjoile minkä tahansa leivän kanssa.

—————————————————————————————————————–

ALOO DUM – POTATO CURRY (serves 4)

4 medium size firm fleshed potatoes

oil to fry

2 tbs oil

1 ts cumin seeds (jeera)

1 tbs chickpea flour (gram flour)

100 ml soy yoghurt

1 tbs sesame seeds

1 tbs coconut powder or flakes

approx. 1 cm piece of fresh ginger

1 – 2 dried red chilis (depending on the size)

1 tbs coriander powder

1 tbs fennel seed powder

1/2 ts turmeric

1 ts red chili powder

1 ts salt

1/2 ts garam masala

about 2 tbs of chopped fresh coriander

Peel and cut the potatoes into cubes the size of the tip of your thumb. Heat the oil in a frying pan over medium high heat. The frying pan should have at least 2,5 cm of oil. To check if the oil is ready, put one piece of potato into the oil. The potato should sizzle right away. If potatoes are fried on too low heat they will be very oily.

Fry the potatoes until they are thoroughly cooked, turn them a few times while frying. Take out the potatoes with a simmer (the excess oil will go back to the frying pan) and place thepieces on a paper towel. Keep aside.

Heat the pan on medium heat and stir-fry the sesame seeds for about a minute until seeds lightly change color. Take the oil and seeds out of the pan and keep aside. Blend with an immersion blender (or with a mortar and pestle) sesame seeds, coconut powder, fresh ginger, and dried red chili into a paste. Add some water if needed to make the paste more liquid.

In a separate small bowl mix sesame paste, soy yogurt, coriander powder, fennels seed powder, chili powder, and turmeric into a paste. Keep aside.

Heat the oil in a pan. Test the heat by adding one cumin seed to the oil. If the seed cracks right away the oil is ready.

Add the cumin seeds into the oil. After the cumin seeds crack, add chickpea flour. Stir-fry for about half a minute until the chickpea flour is golden-brown.

Add the spice paste and stir-fry for about 2 minutes on medium heat until the spices start to separate from the oil (you can see when it happens). Add the potato cubes, mix well and add about 250 ml of water. After the sauce boils, let it cook on low-medium heat for 8-10 minutes. Add more water if the sauce gets too thick.

Add the fresh coriander and garam masala, mix well. Cover the pan and turn off the heat. Let it sit for few minutes. Serve with any bread.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: