Leave a comment

Munaton munasalaatti – Eggless Egg Salad

Hassultahan tuo kuulostaa, mutta tässä teille munattoman “munasalaatin” ohje. Alkuperäinen ohje on saksalaisen vegaanikokki ja -ravintoloitsija Björn Moschinskin keittokirjasta “Vegan kochen für alle” (Vegaanikokkausta kaikille). Ja kirjassa tämä kulkee nimellä “Eier”salat. Salaatti sopii erittäin hyvin levitteeksi esim. Väinämöisen palttoonnappien (tai vastaavien), hapankorppujen tai tumman kokojyväleivän päälle. Jouluna testasimme sen myös karjalanpiirakoiden päällisenä munavoin korvikkeena ja hyvin toimi!

Yes it sounds funny, but here’s a recipe for an eggless “egg salad”. The original recipe is from a cook book by Björn Moschinski, a German vegan cook and a restauranteur. The book is called “Vegan kochen für alle” (Vegan cooking for everyone) and in the book this dish is called “Eier”salat (“Egg” salad). The salad goes really well on top of some dried (e.g. crisp rye bread) or whole wheat bread. At Christmas we also tested it with some Karelian pasties as a substitute for Finnish egg butter and it worked really well!

DSC_0301 - Copy

MUNATON MUNASALAATTI (6 annosta)

75 g kuivaa pastaa (esim. Penne tai Rigatoni sopii hyvin)

suolaa

180 g kikherneitä, keitettynä tai purkista

1 veitsenkärjellinen kurkumaa (vähemmän kuin hyppysellinen eli maustemitallinen, joka on 1 ml)

1 keskikokoinen sipuli, hienonnettuna

1/2 nippua ruohosipulia

110 g vegaania majoneesia

mustapippuria

Keitä pastat suolavedessä pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti ja huuhdo lopuksi kylmällä vedellä (lopettaa kypsymisen).

Soseuta kikherneet kurkuman kanssa sauvasekoittimella. Hienonna keitetyt pastat sauvasekoittimella pieniksi paloiksi ja yhdistä kikhernetahnaan. Lisää hienonnettu sipuli pasta-kikherneseokseen. Leikkaa ruohosipuli pieniksi “rulliksi” ja laita sivuun.

Sekoita majoneesi varovasti seokseen nostelemalla kunnes ainekset ovat kunnolla sekaisin. Mausta lopuksi suolalla, mustapippurilla ja ruohosipulilla.

———————————————————————————————————————–

EGGLESS EGG SALAD (serves 6)

75 g dry pasta (e.g. Penne or Rigatoni are good)

salt

180 g chickpeas (garbanzo beans), cooked or from a can

1/2 pinch (1/2 ml) of turmeric

1 middle sized onion, finely chopped

1/2 bunch of chives

110 g vegan mayonnaise

Black pepper

Cook pasta according to the instructions on the package and rinse with cold water after they’re done (stops the cooking).

Mash the chickpeas and kurkuma with an immersion blender. Shred pasta into small pieces with an immersion blender and mix with mashed chickpeas. Add chopped onion too. Cut chives into small rolls and put aside.

Now add mayonnaise into the other ingredients and mix well. Season with salt, black pepper and chives.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: