1 Comment

Naan-leipä – Naan Bread

Etsin viime viikolla naan-leipä reseptiä ja löysin tämän. Pizzakivellä paistetut leipäset olivat lähestulkoon samanlaisia kuin intialaisen ravintolan tandooriuunissa paistetut leivät. Alkuperäinen resepti löytyy täältä, Manjulan keittiöstä. Herttainen englantia intialaisella aksentilla puhuva vanhempi rouva, jonka kokkailuja voit seurata myös videolta🙂

Last week I was looking for a naan bread recipe and I found this. The small breads baked on the pizza stone are almost like the ones baked in the tandoori oven at an Indian restaurant. You can find the original recipe here, in Manjula’s kitchen. Sweet older lady who speaks English with an Indian accent. You can also watch her cook in a video🙂

Käytin muuten enemmän jauhoja kuin Manjula, muuten taikina olisi jäänyt liian löysäksi.

By the way, I used more flour than Manjula, otherwise the dough would have been too soft.

NAAN-LEIPÄ (6 leipää)

6 dl vehnäjauhoja

1 tl kuivahiivaa

1 tl suolaa

1 tl ruokosokeria

hyppysellinen ruokasoodaa

2 rkl ruokaöljyä

2 1/2 rkl maustamatonta soijajogurttia

2 dl kädenlämpöistä vettä

n. 50 g maidotonta margariinia valmiiden naan-leipien voitelemiseen

vehnäjauhoja kaulimiseen

Liuota kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen ja anna seistä 10 minuuttia tai kunnes seos alkaa hieman vaahtoamaan. Lisää sokeri, suola ja ruokasooda jauhoihin ja sekoita hyvin. Lisää öljy ja jogurtti jauhoseokseen ja sekoita. Taikinasta tulee murenevaa.

Lisää vesi- ja hiivaseos ja sekoita pehmeäksi taikinaksi. Vaivaa kunnes taikina on sileää. Taikinassa on silloin tarpeeksi jauhoja, kun se alkaa irrota kulhon reunasta sitä vaivatessa. Jos taikina on liian pehmeää ja tarttuvaa, lisää hieman jauhoja. Peitä taikina liinalla ja anna nousta lämpimässä ja vedottomassa paikassa 3-4 tunnin ajan. Taikinan pitäisi lähes kaksinkertaistua koossa.

Lämmitä uuni +240 asteeseen. Jos sinulla on pizzakivi, nyt on täydellinen aika käyttää sitä. Aseta kivi kylmään uuniin ja anna lämmitä uunin mukana.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla vielä kaksi tai kolme minuuttia ja jaa sen jälkeen kuuteen yhtä suureen osaan. Ota yksi pala kerrallaan, kauli ovaalin muotoiseksi (n. 1 cm:n paksuiseksi). Käytä jauhoja kaulitsemisessa, niin ei tartu kiinni.

Ennen kuin laitat naan-leivät uuniin, kastele ensin kätesi, kääntele käsiesi välissä ja aseta pizzakiven (tai uunipellin) päälle uuniin.

Voit paistaa 2-3 naan-leipää kerrallaan pizzakiven päällä. Naan on valmista, kun se on kullanruskea. Kun naan on paistunut, ota se ulos uunista ja voitele sulatetulla margariinilla.

Odota 2-3 minuuttia ennen kuin laitat seuraavat naan-leivät uuniin, näin uuni on lämminnyt takaisin maksimilämpöön.

NAAN BREAD (makes 6 naans)

600 ml wheat flour (all purpose)

1 ts active dry yeast

1 ts salt

1 ts brown sugar

pinch of baking soda

2 tbs of oil

2 1/2 tbs natural soy yoghurt

200 ml water (lukewarm)

approx. 50 g non-dairy margarine to butter the naan

extra flour for rolling

Dissolve active dry yeast in lukewarm water and let sit for 10 minutes or until the mixture becomes frothy. Add sugar, salt and baking soda to the flour and mix well. Add the oil and yogurt and mix. This will become crumbly dough.

Add the water and yeast mixture and mix into soft dough. Knead until the dough is smooth. There’s enough flour in the dough, when it starts detaching from the bowl when kneading. If the dough is too soft and sticky, add a bit of flour. Cover the dough and keep in a warm place for 3-4 hours. The dough should almost double in volume.

Heat the oven to +240 degrees (C). If you have a pizza stone, now it’s a great time to use it. Put the stone into the oven when it’s cold and let it heat up with the oven.

With some flour on the worktop, knead the dough for about two to three minutes and divide it into six equal parts. Take each piece of dough, one at a time, and roll into oval shape (about 1 cm thick). Use flour to help rolling.

Before putting the naan in the oven, lightly wet your hands and take the rolled naan and flip them between your palms and place onto your pizza stone (or oven tray) in the oven.

You can place about 2-3 naan on the pizza stone at a time. Naan will take about 2 to 3 minutes to cook, depending on your oven. Naan is ready when it’s golden brown. After the naan is baked, take it out of the oven and brush lightly with melted margarine.

Wait 2-3 minutes before baking the next naan breads, so your oven will heat up back to maximum temperature.

One comment on “Naan-leipä – Naan Bread

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: