Leave a comment

20 tunnin omenat – 20 Hour Apples

Oh là là, saanko esitellä teille slow-tyylillä tehdyt omenat. Aivan ihana resepti, suurin osa meistä tykkäsi. Ainoastaan Mieheni ei ollut tällä kertaa täysin vakuuttunut, mutta makuasioistahan ei voi kiistellä😉 Kuten otsikkokin sanoo, niiden valmistumiseen menee 20 tuntia (ja vähän ylikin). Älä pelkää, sinun ei tarvitse olla keittiössä 20 tuntia “tekemässä” niitä, uuni ja jääkaappi hoitavat homman😉 Ehkä omenavuoan ihanuudesta kertoo jotain se, että valmistin ensimmäisen erän viime viikolla torstai-iltana (oli yön yli uunissa ja perjantai-päivän jääkaapissa) ja seuraavana iltana (eli perjantai-iltana) oli pistettävä uusi satsi uuniin. Meillä oli viikonloppuna vieraita, joten menekkiä oli🙂

Oh là là, may I present to you apple’s made in slow style. Fantastic recipe, at least most of us liked it. Only Husband wasn’t that impressed this time, but you can’t argue about taste😉 As the headline says, it takes 20 hours (and a bit more) to make them. Don’t worry, you don’t need to be in the kitchen for 20 hours to make them, the oven and the fridge will do the job for you😉 Maybe it tells something about how good this is that I made the first batch on Thursday evening last week (it was in the oven for the night and then in the fridge until Friday evening) and the next evening (Friday) I had to put the next batch into the oven. We had guests over the weekend so there was demand🙂

Näin valmistetussa omenavuoassa yhdistyy upeasti omenoiden hapokkuus, appelsiiniaromi sekä karamellimaisuus sokerista ja margariinista. Kannattaa ehdottomasti käyttää ruskeaa ruokosokeria, jossa jo alunperinkin on ihana karamellimainen vivahde.

This way of making apples combines wonderfully the acids from apples, orange flavour and caramel taste from sugar and margarine. You should definitely use brown sugar (although not specified in the original recipe), which has a natural hint of caramel.

Ohjeen isä on ranskalainen leipurimestari Pierre Hermé. Itse löysin reseptin alkuvuoden Glorian ruoka&viini -lehdestä ja olen tietenkin käyttänyt siinä maidotonta margariinia, jotta se on vegaani. Jo silloin kun näin reseptin, ajattelin, että sitä on pakko kokeilla, mutta näin kauan siihen meni. Kokeilu kannatti ja se on ehdottomasti kaiken odotuksen arvoinen! Voi olla, että meillä herkutellaan tällä jouluna jouluisin maustein höystettynä…

The Father of this recipe is a French pastry chef, Pierre Hermé. I found this recipe in the beginning of this year in a Finnish food magazine called Glorian ruoka&viini and I have of course used some non-dairy margarine in order it to be vegan. Already back then when I saw the recipe I thought that I definitely need to try it, but it took me this long. It was worth trying and it’s definitely worth the wait! It might be that on Christmas we will have this as a sweet delicacy, just seasoned with some Christmas flavours…

OMENAVUOKA PIERRE HERMÉN TAPAAN (6 annosta)

10 isoa omenaa (mieluiten jotain hapokasta lajia, esim. Granny Smith, Fuji, Golden Delicious, mutta muutkin käyvät)

80 g maidotonta margariinia + nokare vuoan voiteluun

1 luomuappelsiinin kuori

1 1/2 dl ruskeaa ruokosokeria

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Vuoraa uunipelti foliolla (suojelee paistumisen aikana likaantumiselta). Voitele lasinen tai keraaminen uunivuoka (halkaisija n. 20 cm) kevyesti margariinilla.

Kuori omenat ja puolita ne. Poista siemenkodat. Laita omenat leikkauspinta alaspäin työtasolle. Leikkaa omenanpuolikkaat ohuiksi, viuhkamaisiksi paloiksi siten, että ne ovat hieman kiinni toisesta päästä.

Paina viipaloitua omenanpuolikasta kevyesti käsien välissä (tai työtasoa vasten), jolloin viipaleet avautuvat hieman viuhkamaiseksi. Peitä vuoan pohja omenoilla tasaisesti ja tiiviisti. Jos reunoille jää koloja, irrota muutamasta puolikkaasta pienempiä paloja ja täytä kolot niillä.

Sulata voi. Raasta appelsiininkuori hienoksi. Voitele omenat voisulalla. Ripottele päälle appelsiininkuorta ja sokeria. Tee samanlaisia kerroksia, kunnes kaikki omenat ovat vuoassa. Ei haittaa, vaikka vuoka olisi kukkuroillaan. Omenat painuvat reilusti alaspäin paistamisen aikana.

Kääri vuoka ensin tiukasti leivinpaperiin ja sitten kääräise ympärille foliota napakasti. Tee terävällä veitsellä noin 6 reikää kanteen. Nosta vuoka foliolla peitetylle pellille.

Laita uuninkestävä vuoka painoksi omenoiden päälle. Ei haittaa vaikka se olisi pienempi kuin omenavuoka. Tarkista, ettei paino peitä kaikkia ilmareikiä. Kypsennä uunin keskitasossa 10 tuntia.

Ota vuoka uunista ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Älä poista painoa tai foliokäärettä. Nosta jäähtynyt vuoka (painon kanssa) jääkaappiin ja anna tekeytyä 10 tuntia.

Tarjoa kasvikermavaahdon tai -vaniljakastikkeen (esim. Alpro Soya) kanssa.

Tässä ensimmäinen erä
Here’s the first batch

APPLES À LA PIERRE HERMÉ (serves 6)

10 big apples (preferably a variety with nice acids, e.g. Granny Smith, Fuji, Golden Delicious, but others will do too)

80 g non-dairy margarine + small bit to grease the pan

1 zest of organic orange

150 ml brown sugar

Heat the oven to 150 degrees (C). Cover an oven tray with aluminium foil (protects the tray during baking). Grease a glass or ceramic oven pan (about 20 cm diameter) lightly with margarine.

Peel apples and half them. Take out seedcases. Place apple halves on the worktop downwards (cutting surface facing down) and cut them into thin, fan-like pieces so that they are still a bit attached from one end.

Push sliced apple half lightly between your hands (or against worktop), so that slices open into a fan. Cover bottom of the pan with apples evenly and tightly. If there are wholes in the sides of the pan, detach smaller pieces from a few halves and fill the wholes with them.

Melt margarine. Grate zest of an orange. Grease apples with melted margarine (use a brush). Sprinkle some orange zest and sugar on top. Repeat this with multiple layers, until all apples are in the pan. It doesn’t matter, if the apples are rising higher than the pan. They will go down a lot while baking.

First wrap some parchment paper around the pan and then tightly some aluminium foil on top of the parchment paper and around the pan. Cut about 6 holes with a sharp knife on top. Place the pan onto the foil covered oven tray.

Put an oven sustainable pan on top of the apples as a weight. It doesn’t matter if it is smaller than the pan with apples. Check that the weight doesn’t cover all air holes. Bake in the oven (middle level) for 10 hours.

Take the pan out of the oven and let it cool down to room temperature. Don’t remove the weight or foil wrapping. Place the pan (with the weight) into the fridge after it has cooled down and let it rest for another 10 hours.

Serve with non-dairy whipped cream (e.g. soy, rice or coconut) or non-dairy vanilla sauce (e.g. Alpro Soya).

Ja toinen erä
And the second batch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: