Leave a comment

Äidin omenapiirakka – Mom’s Apple Pie

Tämä resepti muistuttaa hieman aiemmin täällä jakamaani päärynäpiirakan ohjetta. Tosin tämän omenapiirakan alkuperäinen resepti on äitini reseptikokoelmista joskus kauan sitten napattu. Ihana, mehevä piirakka, joka ei kaverikseen kaipaa muuta kuin innokkaan syöjän. Toki sen kanssa voi myös nauttia vaniljakastiketta tai -jäätelöä…

This recipe is a bit like the pear pie recipe that I shared here earlier. Although the original recipe for this apple pie has been snatched from my mom’s recipe collection a long long time ago. Wonderful, luscious pie, that doesn’t need anything else than an enthusiastic eater. Naturally you can enjoy it with vanilla sauce or ice cream…

Tämän ohjeen mukaisesti tekemällä saat yhden pellillisen piirakkaa. Jos haluat tehdä hieman pienemmän annoksen, puolita ohjeen määrät. Silloin ohje riittää halkaisijaltaan 27 cm:n piirakkavuokaan (kuvassa).

If you follow the recipe, you will get one oven tray of pie. If you want to make a smaller portion, half the amounts in the recipe. Then it is enough for a pie form with a diameter of 27 cm (in the pic).

OMENAPIIRAKKA (yksi pellillinen)

Pohja:

3 dl ruskeaa ruokosokeria

200 g maidotonta margariinia

120 g omenasosetta

60 g manterirouhetta

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

4 1/2 dl vehnäjauhoja

Täyte:

10 hapokasta omenaa

1 dl vettä

1/2 dl ruskeaa ruokosokeria

1 tl kanelia

1/2 tl muskottipähkinää

Päälle:

100 g maidotonta margariinia

2 dl ruskeaa ruokosokeria

3 dl kaurahiutaleita

Vaahdota sokeri ja margariini. Sekoita erillisessä kulhossa kuivat aineet (mantelirouhe, vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri) keskenään. Lisää omenasose sokeri-margariiniseokseen ja sekoita. Lopuksi lisää kuivat aineet ja sekoita.

Kaada pohjataikina leivinpaperilla peitetylle pellille (tai voideltuun piirakkavuokaan).

Kuori omenat, puolita, poista siemenkodat ja kuutioi. Laita omenakuutiot kattilaan, lisää muut aineet (vesi, sokeri, kaneli ja muskottipähkinä). Kiehauta muutaman minuutin ajan. Levitä täyte pohjataikinan päälle.

Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää kaurahiutaleet ja sekoita hyvin. Levitä päällinen murustellen omenakuutioiden päälle.

Paista piirakka +200 asteessa n. 25-30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen.

MOM’S APPLE PIE (one oven tray)

Bottom:

300 ml brown sugar

200 g non-dairy margarine

120 g apple puree

60 g diced almonds

1 ts baking powder

1 ts vanilla sugar

450 ml wheat flour

Filling:

10 acid apples

100 ml water

50 ml brown sugar

1 ts ground cinnamon

1/2 ts ground nutmeg

Streusel:

100 g non-dairy margarine

200 ml brown sugar

300 ml oat flakes

Mix sugar and margarine. Mix in separate bowl dry ingredients (diced almonds, wheat flour, baking powder and vanilla sugar). Add apple purée into the sugar-margarine mixture and mix. Add dry ingredients and mix.

Spread batter onto an oven tray covered with parchment paper (or greased pie form).

Peel apples, half them, take out the seedcases and dice the apples. Put the dices into a pan, add other ingredients (water, sugar, cinnamon and nutmeg). Bring to boil and let boil for a few minutes. Spread on top of the batter.

Mix margarine and sugar. Add oat flakes and mix well. Spread streusel on top of the apple dices.

Bake the pie in +200 degrees (C) for 25-30 minutes, until the pie is golden brown.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: