Leave a comment

Kasvispihvit – Veggie Patties

Tässä yksi Mieheni lemppareista, kasvispihvit. Ne maistuvat hyviltä riisin ja jogurtti- tai sienikastikkeen kanssa, mutta viimeksi tein kyytipojaksi perunamuussia ja hyvää oli niinkin! Näistä tykkäävät meillä myös lapset ja yleensä teenkin suosiolla tupla-annoksen, jotta pihvejä riittää vielä seuraavallekin päivällä.

Here’s one of my Husband’s favourite, veggie patties. They go well with rice and e.g. yoghurt or mushroom sauce, but last time I made some mashed potatoes with them and it was really tasty! Our Kids like these too, so I usually make a double portion so there will be some patties left the next day too.

KASVISPIHVIT (n. 10 kpl)

400 g kesäkurpitsaa

300 g porkkanaa

1 sipuli

1,25 dl vehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

2 tl oreganoa

1 tl minttua

mustapippuria, maun mukaan

1/2 tl suolaa

4 rkl korppujauhoja

1,25 dl vettä

oliiviöljyä paistamiseen

Raasta kesäkurpitsat karkeaksi raasteeksi. Pane raaste siivilään ja anna seistä noin 15 minuuttia. Painele ylimääräinen neste pois. Kuori ja raasta porkkanat. Yhdistä kesäkurpitsa- ja porkkanaraasteet.

Hienonna sipuli. Kuullota sipulisilppua hetki pannulla öljyssä ja lisää oregano ja minttu. Lisää kuullotetut sipulit sekä vehnäjauhot ja kaurahiutaleet raasteeseen.

Sekoita korppujauhot veteen ja anna niiden turvota hetki. Lisää kasvisseokseen. Jos seos tuntuu vetiseltä, lisää vehnäjauhoja.

Kuumenna paistinpannu ja lisää pannulle öljyä. Nostele taikinaa pannulle (n. 1 dl, hyvä käyttää esim. mittalusikkaa apuna) ja paista miedolla lämmöllä 4-5 minuuttia/puoli. Pihvit ovat paistettaessa suhteellisen pehmeitä, joten käsittele niitä varovasti (esim. kääntäessä). Jos pihvit rikkoutuvat pahasti paistettaessa, lisää taikinaan vielä hieman vehnäjauhoja.

Vinkki: Voit lisätä halutessasi taikinaan n. 100 g vegaanista fetajuuston kaltaista tofuvalmistetta (esim. Nagelin VegiBelleNo1 täällä Saksassa). Murenna juusto pieniksi paloiksi ja sekoita taikinaan. Tuo pihveihin mukavaa suolaisuutta ja täytettä, tosin ilmankin maistuu🙂

VEGGIE PATTIES (makes about 10)

400 g zucchini (courgette)

300 g carrot

1 onion

125 ml wheat flour

100 ml oat flakes

2 ts dried oregano

1 ts dried mint

black pepper, to taste

1/2 ts salt

4 tbs breadcrumbs

125 ml water

olive oil for frying

Grate zucchinis coarsely. If you have a box grater, use biggest “blades”. Put grated zucchinis into a strainer, set aside and let rest for about 15 minutes. Press or squeeze away extra liquid. Peel and grate carrots with smaller blade. Combine grated zucchinis and carrots.

Chop onion. Fry on a pan in some oil for a moment, add dried oregano and mint. Mix. Add fried onions, wheat flour and oat flakes into the grated vegetables.

Mix breadcrumbs with water and let rest for a moment. Mix and add to the vegetable mix. If the batter still feels too soft, add some wheat flour.

Heat up a pan with some oil. Put some batter (approx. 100 ml, easy to use e.g. a measuring spoon) on the pan and fry in medium heat for 4-5 minutes per side.The patties are a bit soft while frying, so handle with care. But if they break badly while frying, add some wheat flour into the batter.

TIP: You can add approx. 100 g of vegan “feta” (e.g. VegiBelleNo1 from Nagel here in Germany) into the batter. Grumble product into small pieces and mix into the batter. This will add some saltiness and filling into the patties, though they are tasty without it too🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: