Leave a comment

Omenahyve – Apple Crumble

Omenakauden ollessa parhaimmillaan täytyy laittaa tännekin omenaresepti. Ja kyllähän noita riittäisi. Omppuhan on ihan sinälläänkin tosi hyvää, mutta kyllä se mukavasti jalostuu jälkiruoissa, piirakoissa, hilloissa yms. Tässä erittäin perinteinen, helppo, mutta todella maukas omenajälkiruoka – omenahyve (jotkut myös omenapaistokseksi kutsuvat).

At the height of apple season I guess it’s appropriate to share an apple recipe with you. And there’s lots of them. I mean apple is really good as such, but it refines nicely in desserts, pies, jams etc. Here’s a traditional, easy, but very tasty apple dessert – apple crumble.

OMENAHYVE

8 omenaa (n. 800 g)

1 rkl sitruunamehua

125 g maidotonta margariinia

3 dl kaurahiutaleita

1 dl tummaa muscovado ruokosokeria (tai fariinisokeria)

1 1/2 tl kanelia

1/4 tl inkivääriä

1/4 tl neilikkaa

1/4 – 1/2 tl kardemummaa

Kuori omenat, halkaise ne ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi. Voitele uunivuoka ja kaada lohkot vuokaan. Kaada päälle sitruunamehu.

Sulata margariini kattilassa ja lisää joukkoon kaurahiutaleet. Sekoita joukkoon tumma muscovado ruokosokeri (tai fariinisokeri), kaneli, inkivääri, neilikka ja kardemumma. Levitä seos omenalohkojen päälle.

Paista omenahyvettä +180 asteen lämmössä n. 35–40 minuuttia tai kunnes omenat ovat pehmeitä.

Nauti omenahyve lämpimänä soijavaniljajäätelön tai soijavaniljakastikkeen kera. Miksei myös kasviskermavaahtokin (esim. riisi, soija tai kookos) kävisi…

—————————————————————————————————————-

APPLE CRUMBLE

8 apples (approx. 800 g)

1 tbs lemon juice

125 g non-dairy margarine

300 ml oat flakes

100 ml dark brown muscovado sugar (you can also use brown demerara sugar)

1 1/2 ts ground cinnamon

1/4 ts ground ginger

1/4 ts ground clove

1/4 – 1/2 ts ground cardamon

Peel the apples, cut them into halves and take out the seedcases. Cut the halves into wedges. Grease an ovenproof dish and put the wedges into the dish. Pour lemon juice on top.

Melt margarine in a pan and add oat flakes. Add dark brown muscovado sugar (or demerara sugar), cinnamon, ginger, clove and cardamon into the pan and mix. Spread the mixture onto of the apple wedges.

Bake in the oven in +180 degrees (C) for about 35-40 minutes or until the apples are soft.

Serve it warm with soy vanilla ice cream or soy vanilla sauce. I guess whipped vegetable cream (e.g. soy, rice, coconut) would also go with it…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: