Leave a comment

Porkkana-kookos-inkiväärikeitto – Carrot Coconut Ginger Soup

Tässä ihanan samettinen keitto lämmittämään koleissa syksysäissä. Inkiväärin ja currytahnan ansiosta siinä on myös hieman potkua.

Here’s a wonderful velvety soup to warm you up in cool autumn weathers. Thanks to fresh ginger and curry paste it also has a bit a of kick to it.

PORKKANA-KOOKOS-INKIVÄÄRIKEITTO (4-6 hengelle)

1 kg porkkanoita

1 sipuli

1-2 rkl oliiviöljyä

6 1/2 dl kasvislientä

1 rkl curryjauhetta

1 rkl ruokosokeria

3/4 dl valkoviiniä (mieluiten tietysti vegaanista) VOI MYÖS JÄTTÄÄ POIS

1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

1/2 – 1 dl appelsiinimehua

1 – 2 tl currytahnaa

1 prk (400 ml) kookosmaitoa

Kuori porkkanat ja paloittele ne noin peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Kuori sipuli ja hienonna se.

Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota sipuleita öljyssä hetki. Lisää porkkanat ja kääntele sekaisin sipulien kanssa. Lisää curryjauhe ja sokeri, sekoita hetki. Tämän jälkeen lisää halutessasi valkoviini. Anna kiehua niin kauan, kunnes lähes kaikki neste on haihtunut kattilasta.

Jos et käytä viiniä, lisää suoraan appelsiinimehu, kasvisliemi ja raastettu inkivääri. Anna kiehua n. 20-30 minuuttia tai niin kauan, että porkkanat ovat pehmeitä. Jos et käytä viiniä, on keittoaika pidempi.

Lisää currypasta ja kookosmaito ja anna kiehua vielä hetki. Tämän jälkeen soseuta keitto sauvasekoittimella ja mausta tarpeen vaatiessa suolalla.

Jos pidät tulisemmasta keitosta, voit lisätä currypastan määrää. Mutta varovasti, ettei tule liian tulista🙂

——————————————————————————————————————

CARROT COCONUT GINGER SOUP (serves 4-6)

1 kg carrots

1 onion, chopped

1-2 tbs olive oil

650 ml vegetable broth

1 tbs curry powder

1 tbs brown sugar

75 ml white wine (rather vegan, if possible) OPTIONAL

1 tbs grated fresh ginger

50 – 100 ml orange juice

1 – 2 ts curry paste

400 ml coconut milk

Peel carrots and cut them into small pieces (about the size of the tip of your thumb). Peel and chop the onion.

Heat the olive oil in a pot and cook the onions in the oil for a moment. Add carrots and mix with onions. Add curry powder and sugar, cook for a moment. Then add the white wine, if you choose to use it. Let boil as long as there’s hardly any liquid left in the pot.

If you choose not to cook with the wine, add directly orange juice, vegetable broth and grated ginger. Let boil gently for about 20-30 minutes or as long as carrots are soft. If you don’t use the wine, the cooking time will be longer.

Add curry paste and coconut milk and let cook for a few minutes. After that purée the soup with a an immersion blender (“stick blender”) or in a blender until the texture is smooth. Season with salt, if needed.

If you prefer the soup a bit hotter, use more curry paste. But careful, so it doesn’t get too hot🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: