1 Comment

Viikunatorttu – Fig Tart

Kokkailen ja leivon paljon sesonkituotteita käyttäen, niinpä päätin tällä kertaa tehdä jotain hyvää viikunoista. Siis muutakin kuin käyttää niitä aamiaisjogurtissani😉 Tällä hetkellä täällä saa nimittäin aivan ihania tuoreita ranskalaisia, italialaisia ja turkkilaisia viikunoita.

I cook and bake a lot with seasonal products, so I decided to make something tasty from figs. Also something else than using them in my breakfast yoghurt😉 At the moment there are lovely fresh figs available from France, Italy and Turkey.

VIIKUNATORTTU (8-10 annosta)

Pohja:

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl mantelijauhetta

1 rkl ruokosokeria

1 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

100 g maidotonta margariinia

3-4 rkl kylmää vettä

Täyte:

150 g maustamatonta maidotonta tuorejuustoa

2 dl maustamatonta soijajogurttia

3/4 dl ruokosokeria

2 maustemittaa (eli 2 ml) vaniljajauhetta tai 1 vaniljatanko

ripaus jauhettua kardemummaa

Lisäksi:

6-8 viikunaa

2-3 rkl mantelilastuja

Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon rasva. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikina jauhoisin (jotta taikina ei tartu sormiisi) käsin voidellun piirakkavuoan (halkaisija 27 cm) pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin.

Sekoita tuorejuusto, jogurtti ja sokeri keskenään. Lisää vaniljajauhe (tai halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet täytteeseen). Mausta kardemummalla.

Kaada täyte vuokaan piirakkapohjalle. Leikkaa viikunat lohkoiksi ja asettele ne täytteen päälle haluamaasi muotoon leikkauspinta ylöspäin. Ripottele päälle mantelilastuja.

Paista uunissa +200 asteessa n. 45 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ja levätä hetki ennen tarjoilua. Tämäkin piirakka on mielestäni parhaimmillaan seuraavana päivänä🙂

FIG TART (serves 8-10)

Dough:

250 ml wheat flour

50 ml almond

1 tbs brown sugar

1 ts vanilla sugar

pinch of salt

100 g non-dairy margarine

3-4 tbs cold water

Filling:

150 g natural non-dairy cream cheese

200 ml natural soy yoghurt

75 ml brown sugar

2 ml vanilla powder or 1 vanilla pod

pinch of ground cardamon

Additionally:

6-8 figs

2-3 tbs almond flakes

Mix dry ingredients. Add margarine in small chunks and mix until the ingredients are well mixed. Add cold water and mix the dough until smooth. Press the dough with your fingers (use flour in your fingers in order to prevent the dough sticking) onto the bottom and walls of a greased tart form (27 cm diameter). Place into the fridge.

Mix cream cheese, yoghurt and sugar. Add vanilla powder (or cut a vanilla pod into half and scrape the seeds out) into the filling. Season with ground cardamon.

Pour the filling onto the tart dough. Quarter the figs (or cut smaller, if the figs are big) and place them on the filling. Sprinkle almond flakes on top.

Bake in +200 degrees (C) for about 45 minutes. Let it cool down and rest for a while before serving. In my opinion this one is also at its best on the next day🙂

One comment on “Viikunatorttu – Fig Tart

  1. That sounds SO good!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: