3 Comments

Saksalainen luumupiirakka à la Nella – German Prune Plum Cake à la Nella

Rakkaalla lapsella on monta nimeä… Niin myös saksalaisten rakastamalla luumupiirakalla, jota leivotaan kesällä tuoreista luumuista. Eri puolella Saksaa (sekä Itävaltaa ja Sveitsiä) ko. piirakalla on eri nimiä: Hessenissä, Rheinland-Pfalzissa ja Saarlandissa “Quetschekuche”, täällä Baijerissa, Baden-Württembergissä ja osissa Itävaltaa “Zwetschgendatschi” ja Reininmaalla ja Eifelissä (matala vuorijono läntisessä Saksassa ja Itä-Belgiassa) “Prummetaat”. Kyseessä on siis piirakka, jossa uunipellillä olevan hiivataikinan päälle asetellaan tuoreita luumuja (kivet poistettu). Alunperin piirakan päällä ei käsittääkseni ole ollut murenevaa jauho-sokeri-voi -päällystettä (streusel), mutta nykyään se on piirakan päällä enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

A loved child has many names… Also the prune plum cake, that the Germans love. You bake it from fresh plums in the summer and it has various names in different parts of Germany (Austria and Switzerland too). In Hessen, Rhineland-Palatinate and Saarland people call it “Quetschekuche”, here in Bavaria, Baden-Württemberg and parts of Austria “Zwetschgendatschi” and in Rhineland and the Eifel (low mountain range in western Germany and eastern Belgium) “Prummetaat”. It is a sheet cake made from yeast dough and covered with pitted fresh prune plums. Although it’s common to serve it with streusel (a crumbly mixture of butter, sugar and flour) the original recipe serves it plain without any toppings.

Mielestäni piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä eli jos maltat odottaa sinne saakka, odotuksesi palkitaan🙂

In my opinion the plum cake (or pie) is at its best the following day, so if you can wait until then, your patience will be rewarded🙂

SAKSALAINEN LUUMUPIIRAKKA À LA NELLA (yksi uunipellillinen)

2,5 dl kauramaitoa

30 g tuorehiivaa

1 rkl ruokosokeria

500 g vehnäjauhoja

80 g ruokosokeria

1/4 tl suolaa

2 tl rouhittua kardemummaa

80 g maidotonta margariinia, huoneenlämpöinen

60 g sokeroimatonta hedelmäsosetta (esim. omena)

1,25 – 1,5 kg luumuja

Murupäällinen:

250 g vehnäjauhoja

150 g ruokosokeria

150 g maidotonta margariinia

Päälle:

40 g mantelilastuja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murusta (tuore)hiiva sekaan. Lisää sokeri (1 rkl) ja anna nesteen seisoa vedottomassa paikassa n. 10 minuutin ajan. Nesteen pinnalla pitäisi muodostua pieniä kuplia, se on merkki siitä, että hiiva on alkanut käymään.

Sekoita keskenään jauhot, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää kuiviin aineksiin maitoseos ja sekoita. Lisää myös hedelmäsose sekä vaivaamisen loppuvaiheessa pehmeä margariini. Vaivaa taikinaa niin kauan, että se on tasainen ja irtoaa kulhon reunoista (on kuitenkin vielä pehmeää). Jos taikina tuntuu jäävän liian pehmeäksi, lisää varovasti vähitellen hieman jauhoja. Kun taikina on valmis, peitä kulho keittiöpyyhkeellä ja jätä taikina nousemaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan n. 30 minuutiksi (tai kunnes se on noussut noin kaksinkertaiseksi).

Pese ja kuivaa luumut. Puolita ja poista kivet. Leikkaa puolikkaat neljäsosiksi siten, että et leikkaa täysin läpi vaan niin, että neljäsosat ovat vielä toisissaan kiinni. Näin luumuja on helpompi ja nopeampi asetella piirakkaan.

Peitä uunipelti leivinpaperilla tai voitele pelti. Asettele noussut taikina uunipeltiin siten, että taikina peittää pellin tasaisesti. Pistele taikinaa haarukalla joka puolelle ja peitä taikina luumuilla.

Sekoita muruseosta varten jauhot, sokeri ja margariini kulhossa. Murustele seosta sormien välissä siten, että se on murumainen. Levitä muruseos luumujen päälle. Lopuksi levitä mantelilastut piirakan päälle.

Anna piirakan levätä vielä 15 minuuttia ennen uuniin laittoa. Paista piirakka +200 asteessa n. 30 minuuttia (kunnes mantelilastut ovat ruskistuneet päällä kauniisti). Voit halutessasi sirotella piirakan päälle tomusokeria ennen tarjoilua.

————————————————————————————————————————

GERMAN PRUNE PLUM CAKE À LA NELLA (one baking tray)

250 ml oat milk

30 g fresh yeast

1 tbs brown sugar

500 g wheat flour

80 g brown sugar

1/4 ts salt

2 ts ground cardamon

80 g non-dairy margarine, room temperature

60 g unsweetened fruit puree (e.g. apple)

1,25 – 1,5 kg plums

Streusel:

250 g wheat flour

150 g brown sugar

150 g non-dairy margarine

On top:

40 g almond flakes

Warm the milk into lukewarm and crumble fresh yeast into the milk until dissolved. Add sugar (1 tbs) and let the liquid rest in a warm place for about 10 minutes. There should appear small bubbles on the surface, it’s a sign that the yeast has started to ferment.

Mix together the flour, sugar, salt, and cardamon. Add milk mixture into the flours and mix. Add the fruit puree and in the end of mixing the soft margarine. Knead as long as the dough is smooth and it comes off the edges of the bowl (but is still soft). If you feel the dough is too soft, then carefully gradually add some flour. When the dough is ready, cover the bowl with a kitchen towel and leave the dough to rise in a warm place for about 30 minutes (or until it has approximately doubled in size).

Wash and dry the plums. Half them and take out stones. Cut the halves into fourths so that you don’t cut completely through (the fourths are still attached to each other). That way it’s easier to lay them on top of the pie.

Cover a baking tray with a baking sheet or grease the tray. Roll out the dough onto the baking tray so that it evenly covers the whole tray. Prick the dough everywhere with a fork and cover it with plums.

For the streusel, mix flour, sugar, and margarine in a bowl. Crumble the mixture through your fingers. Spread the streusel on top of the plums. Last, add the flaked almonds on top of the pie.

Let the pie rest for another 15 minutes before putting it into the oven. Bake the pie in 200 degrees (C) for about 30 minutes (until the almonds are golden brown). If you like, you can sprinkle some powdered sugar on top of the pie before serving.

3 comments on “Saksalainen luumupiirakka à la Nella – German Prune Plum Cake à la Nella

  1. Ihanan ja erilaisen kuuloinen luumupiirakka-ohje. Näköjään oli muitakin mielenkiintoisia ohjeita tänne ilmestynyt sitten viimekurkkaisun🙂

  2. Kiitos Nella! Taidan kokeilla tätä heti viikonloppuna helpottamaan München-ikävää…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: