Leave a comment

Riisipuuro – Rice Porridge

Riisipuuro taitaa olla lastemme lempipuuro. Tänä aamuna oli pakko ryhtyä puuron keittoon, kun olin jo monena aamuna sanonut, että juu, pian teen🙂 Riisipuuro ei valitettavasti valmistu ihan käden käänteessä, mutta jos ei ole kiire, niin kyllähän sitä silloin tällöin voi puuronkin tekoon käyttää hieman enemmän aikaa.

I think rice porridge is our kids’ favourite porridge. I had to make it this morning, as I had promised them for many mornings that yes, soon I’ll make it🙂 Unfortunately rice porridge takes a while to do, but if you have time, once in a while it’s worth spending a little more time making it. 

Olen kokeillut keittää riisipuuron sekä kauramaidosta että soijamaidosta, molemmilla onnistuu. Mutta mielestäni kauramaidolla keitettäessä tulee parempaa. Johtuu ehkä siitä, että kauramaito on luonnostaan makeampaa kuin (makeuttamaton) soijamaito…

I have done rice porridge from both oat milk and soy milk, both work. But I personally prefer the oat milk, probably because oat milk is naturally sweeter than (unsweetened) soy milk…

Perinteisestihän suomalaiset syövät riisipuuroa kanelin ja sokerin kanssa, mutta myös erilaiset mehu- tai hedelmäkeitot sopivat todella hyvin riisipuuron kanssa. Ja hei, tiedän myös ihmisiä, jotka nauttivat puuronsa pieniksi leikatun salamin ja sokerin kera. Kaikki siis tyylillään!😉

Traditionally the Finns eat rice porridge with cinnamon and sugar, but also different juice- or fruit soups go well together with rice porridge. And hey, I also know people who eat their rice porridge with sugar and salami (cut into tiny pieces). So, everyone in their own style!😉

RIISIPUURO (4 hengelle)

2 dl vettä

2 dl puuroriisiä

1 l kauramaitoa

n. 1/2 tl suolaa

Kiehauta vesi paksupohjaisessa kattilassa (tai teflonkattilassa) ja lisää riisi. Anna kiehua muutama minuutti, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.

Lisää maito ja keitä hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen n. 40 minuuttia. Mausta puuro suolalla.

——————————————————————————————————————-

RICE PORRIDGE (serves 4)

200 ml water

200 ml porridge rice

1 liter of oat milk

approx. 1/2 ts salt

Bring the water to boil in a thick bottomed pan (or non-stick pan) and add rice. Let it boil for a couple of minutes, until water has been absorbed into the rice.

Add milk and let cook slowly under a lid occasionally stirring for about 40 minutes. Season with salt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: