Leave a comment

Tofukokkeli – Scrambled Tofu

Meillä oli ennen tapana syödä usein viikonloppuaamu(i)na ns. “kunnon” aamiainen eli pöydällä oli jos jonkin näköistä pöperöä. Lähenteli siis jo brunssia, myös ajallisesti🙂 Pöytäämme kuuluivat olennaisena osana kananmunat, yleensä munakokkelin muodossa. Nyt kun kananmunat eivät enää kuulu ruokavalioomme, on aamiais/brunssipöytäämme löytänyt tiensä tofukokkeli. Se ei tietenkään maistu täysin samalta kuin munakokkeli, mutta se on maukas lämmin ruoka aamiaisvalikoimassa.

We often used to eat a so called “proper” breakfast on weekend morning(s), so the table was full of different dishes. It was almost a brunch, also time-wise🙂 An essential part was eggs, usually in scrambled form. Now that eggs are no longer part of our diet, scrambled tofu has found its way to our breakfast/brunch table. Of course it doesn’t taste exactly like scrambled eggs, but it’s a nice warm dish in the breakfast selection.

TOFUKOKKELI (4-6 hengelle)

400 g maustamatonta, kiinteää tofua

1 tl kurkumaa

1 suuri keltasipuli

2 dl soijamaitoa

suolaa, mustapippuria

öljyä

ruohosipulia, hienonnettuna

Kuori ja kuutioi sipulit hienoksi. Hienonna tofu haarukalla murskaten kulhossa palasiksi.

Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää sipulisilppu pannulle. Paista kunnes sipulit pehmenevät hieman. Lisää hienonnettu tofu ja soijamaito. Lisää myös kurkuma ja anna seoksen kiehua keskilämmöllä 3-4 minuutin ajan.

Mausta suolalla ja mustapippurilla maun mukaan. Koristele hienonnetulla ruohosipulille ennen tarjoilua.

———————————————————————————————————————-

SCRAMBLED TOFU (serves 4-6)

400 g natural firm tofu

1 ts turmeric

1 big yellow onion

200 ml soy milk

salt, black pepper

vegetable oil for cooking

chive, chopped

Peel the onion and chop it finely. Crush the tofu into pieces in a bowl with a fork.

Heat up the oil in a frying pan and fry the onions in oil until they soften a bit. Add crushed tofu and soy milk into the pan. Add turmeric and let the mixture boil in medium heat for 3-4 minutes.

Season to taste with salt and black pepper. Garnish with chopped chive before serving.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: