Leave a comment

Swabenin perunasalaatti – Swabian Potato Salad

Tänä vuonna pääsen viettämään lasten kanssa juhannnusta koti-Suomessa. Aurinko paistaa ja kovasti odottelemme kokon näkemistä meren rannalla🙂 Tänään ruokalistaltamme löytyy muiden herkkujen joukosta myös tällainen saksalainen, tarkemmin sanottuna swabenin, perunasalaatti. Siihen ei sekoiteta mitään raskasta majoneesia, joten sitä voi syödä vähän enemmänkin😉 Resepti on saatu hurmaavan appiukkoni ihanalta naisystävältä, joka on kotoisin Stuttgartista. Hänen antamansa ohje oli summittainen, joten itse testaamalla olen päässyt alla oleviin tarkempiin määriin. Toivottavasti salaatti maistuu.

This year I’m in Finland with the kids to spend Midsummer. The sun is shining and we are looking forward to seeing the bonfire by the sea🙂 Today in addition to other tasty things in the menu we are having some German potato salad, more specific from Swabian region. You don’t put any rich mayo in it, so you can have a bit more of it😉 I got the recipe from the lovely lady friend of my wonderful father-in-law, who comes from Stuttgart. She wasn’t able to give me precise measurements, so I had to do testing myself. You’ll see the results below, hope you’ll enjoy.

SWABENIN PERUNASALAATTI

1,5 kg perunoita (kiinteämaltoisia, salaattiin sopivia)

2 sipulia (pieniksi kuutioituna)

n. 2,5 dl kasvislientä

suolaa ja mustapippuria

3 rkl etikkaa (esim. valkoviini- tai omenaviinietikkaa)

3 rkl öljyä (itse pidän oliiviöljystä, mutta muutkin käyvät)

(ruohosipulia)

Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Anna jäähtyä hetki. Kuori ja viipaloi perunat vielä lämpiminä. Lisää päälle hienonnetut sipulit, suolaa, pippuria ja etikkaa. Tämän jälkeen lisää jonkin verran kasvislientä ja sekoita varovasti. Lisää vähitellen niin paljon kasvislientä, että salaatissa on haluamasi koostumus (hieman “tahmea”, ei liian kuiva). Tarkasta salaatin maku. Lisää öljy vasta aivan viimeisenä, koska se “sulkee” salaatin, eikä sen jälkeen mausteet enää imeydy salaattiin. Anna salaatin levätä n. tunnin ajan ennen tarjoilua.

———————————————————————————————————————–

SWABIAN POTATO SALAD

1,5 kilos potatoes (firm, suitable for salads)

2 onions, finely chopped

approx. 250 ml vegetable broth

salt and black pepper

3 tbs vinegar (e.g. white wine or apple vinegar)

3 tbs oil (I prefer olive oil, but others will do too)

(chive)

Boil potatoes with peels. Let them cool down a bit. Peel the potatoes and slice them when they’re still warm. Add chopped onions, salt, pepper and vinegar on top. After that add some vegetable broth and mix gently. Gradually add so much broth that the salad has the right consistency (a bit “sticky”, not too dry). Check the taste of the salad. Add the oil only the last, as it “closes” the salad and it doesn’t absorb spices anymore. Let the salad rest for about an hour before serving.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: