Leave a comment

Päärynä-sitruunahillo – Pear and Lemon Jam

En ole yleensä mikään hillosokereilla tehtyjen hillojen suuri ystävä, koska niillä tehdyt hillot ovat usein todella makeita. Mutta koska kaappieni kätköistä löytyi pari pakettia hillosokeria, joiden parasta ennen päiväys lähestyi uhkaavasti, ajattelin käyttää ne mieluummin kuin heittää pois. Joten tällaista keittelin pikkukeittiössäni viime viikolla. Makeaa, mutta makoisaa!

Usually I’m not a big fan of jams made with gelling/jam sugar, because they tend to turn out really sweet. But as I found a couple of packages from the depth of my kitchen cupboards and the best before date was getting close, I decided to use them rather than just throw away. So this is what I cooked in my little kitchen last week. Sweet but tasty!

PÄÄRYNÄ-SITRUUNAHILLO

1 kg päärynöitä

1 vaniljatanko

1 sitruuna

1 dl vettä

1/2 kg hillosokeria

Kuori päärynät ja poista siemenkodat. Pilko hedelmäliha kattilaan.

Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja raaputa pehmeä sisus veitsellä päärynöiden sekaan. Raasta pesty sitruunan kuori ja purista puolikkaasta sitruunasta mehu ja lisää ne kattilaan. Kaada sekaan vielä vesi, hämmennä ja keitä seosta miedolla lämmöllä noin tunnin ajan.

Päärynät ja muut raaka-aineet kattilassa.

Soseuta päärynät (sauvasekoittimella tai monitoimikoneella). Lisää soseeseen hillosokeri ja keitä vielä n. 10 minuuttia tai hillosokeripussin ohjeen mukaan.

Keittämisen ja sauvasekoittimen jälkeen tulos oli tämä.

Anna hillon jäähtyä hetki (n. 10 minuuttia) ja kaada se sen jälkeen puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kannet. Hillot säilyvät paremmin, jos säilöt ne steriloituihin eli keitettyihin tai uunissa kuumennettuihin lasipurkkeihin (muista käsitellä myös kannet). Säilytä hillopurkit jääkaapissa.

Vinkkejä lasipurkkien sterilointiin:

– Pientä hillomäärää tehtäessä lasipurkit voi kuumentaa mikrossa. Täytä ne vedellä ja kuumenna täydellä teholla, kunnes vesi purkeissa kiehuu. Upota kannet vesikattilaan ja kiehauta.

– Helppo tapa valmistella purkit ja kannet säilöntäkuntoon on pestä ne kuumalla ohjelmalla astianpesukoneessa, jolloin ne ovat kuumia ja heti käyttövalmiita.

– Perinteinen tapa suuria hillomääriä varten on kääräistä lasipurkkien ympärille suuaukkoa lukuun ottamatta sanomalehtiä ja laittaa purkit 100–125-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi. Kannet voit kiehauttaa vesikattilassa.

PEAR AND LEMON JAM

1 kg pears

1 vanilla pod

1 lemon

100 ml water

1/2 kg gelling/jam sugar

Peel the pears and take out the seeds. Cut the pears into a saucepan.

Cut the vanilla pod lengthwise into two and take out the soft inside with a knife. Add into the saucepan. Grate the washed lemon zest and squeeze half a lemon. Add the zest and juice into the pan. Add water, mix and let the mixture cook on low heat for about an hour.

Pears and other ingredients in a saucepan.

Puree the pears (with a food processor or an immersion blender (“stick blender”)). Add gelling/jam sugar into the pureed pears and cook for about 10 more minutes or according to the instructions of the gelling/jam sugar package.

This was the result after cooking and immersion blender.

Let the jam cool down for a moment (about 10 minutes) and pour it then into clean glass jars and close the lids immediately. The jams survive better, if you preserve them into sterilized glass jars (don’t forget the lids). Store the jams in the fridge.

Tips for sterilizing glass jars:

– When you’re making a small amount of jam, you can heat the glass jars in the microwave oven. Fill the jars with water and heat them with full power as long as the water starts boiling. Pour the water away and let the jars dry. Put the lids into a small saucepan with water and boil for a moment.

– An easy way to prepare the jars and lids for preserving is to wash them in a dishwasher (high temperature program). When the program is finished, the jars are hot, dry and ready to be used.

– A traditional way when making a large amount of jams is to wrap some newspaper around the jars (except the mouth) and to put them into the oven (+100-125 degrees C) for about 15 minutes. You can put the lids into the oven too or boil them in water in a small saucepan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: