1 Comment

Vegaani pannukakku – Vegan Finnish Pancake

Pakkohan sitä oli kokeilla pannukakkua myös vegaanisena versiona. Täysin samanlaista siitä ei kannata odottaa kuin normipannarista, koska munat kohottavat normipannukakkua ja tekevät siitä kupruilevan. Mutta hyvää tuli tästäkin, joten en voi valittaa. Tällä kerralla söimme pelkän hillon kanssa, ehkä seuraavalla kerralla vatkaan vielä soijakermavaahtoa kyytipojaksi, nam🙂

Olen 100% varma, että otin tuotoksesta myös kuvia, mutta nyt en löydä niitä mistään. Joten tässä resepti ilman kuvia… Ei auta varmaan muu kuin tehdä pannaria pian uudelleen ja ottaa kuvat sitten😉

30.05.2012: Teinpä pannaria tänään uudelleen ja otin nämä kuvat… PS. Kokeile korvata 1 dl vehnäjauhoja samalla määrällä kaurahiutaleita sekä mausta taikinaa esim. vaniljasokerilla (1/2 – 1 tl). Hyvää tulee!

I naturally had to try also the Finnish pancake as a vegan version. You can’t really expect it to turn out like the standard pancake, because the eggs raise it and make it “bumpy”. But this turned out also tasty, I can’t complain. This time we had the pancake only with jam, maybe next time I’ll do some whipped soy cream to go with it, yammy🙂

I’m 100% sure that I took some pictures of the pancake, but now I can’t find them anywhere. So here’s a recipe without pictures… I guess I just need to make the pancake soon again and then take some pics😉

30.05.2012: I made some pancake again today and took the photos… PS. Try replacing 100 ml of wheat flour with same amount of oatmeal and also season the batter with e.g. vanilla sugar (1/2 – 1 ts). It will be good!

VEGAANI PANNUKAKKU 

6,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1/2 tl suolaa

1 dl ruokosokeria

1 dl maustamatonta soijajogurttia

1 l soijamaitoa (voit käyttää myös esim. kauramaitoa)

50 – 75 g maidotonta margariinia + päälle nokareina

Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää soijamaito ja -jogurtti sekä sulatettu margariini ja sekoita tasaiseksi. Laita uuni kuumenemaan +200 asteeseen ja anna taikinan vetäytyä sen aikaa kunnes uuni on valmis.

Kun uuni on valmis, kaada taikina pellille. Ripottele päälle vielä pieniä margariininokareita ja paista pannukakkua uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Nosta pelti sen jälkeen ylemmälle tasolle ja paista vielä 10 minuuttia, jotta pintaan tulee kaunis väri. Jos pinta ei värity tarpeeksi, nosta pelti vielä kaikkein ylimmälle tasolle pariksi minuutiksi.

Pannukakku kiinteytyy jäähtyessään, joten anna sen vetäytyä hetki ennen tarjoamista.

Tässä pannukakku uunituoreena ja jo paloiteltukin…
Here the pancake fresh from oven and already cut too…

VEGAN FINNISH PANCAKE

650 ml wheat flour

2 ts baking powder

1/2 ts salt

100 ml brown sugar

1oo ml plain soy yoghurt

1000 ml soy milk (you can also use e.g. oat milk)

50 – 75 g non-dairy margarine + small pieces on top

Mix dry ingredients together. Add soy milk, yoghurt and melted margarine and mix until smooth. Heat the oven to +200 degrees (C) and let the batter rest until the oven is ready.

When the oven is ready, pour the batter onto a tray covered with baking paper. Put small pieces of margarine on top of the batter and bake the pancake in the middle level of the oven for about 30 minutes. Then lift the tray to a higher level and bake for another 10 minutes, so the surface becomes nicely brown. If the surface is still not dark enough, lift the tray to the highest level for a few minutes.

The pancake gets firmer when it cools down, so let it cool down a bit before serving.

One comment on “Vegaani pannukakku – Vegan Finnish Pancake

  1. Reblogged this on Push Dump Fat Button.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: