Leave a comment

Pizzataikina ja tomaattikastike – Pizza Dough and Tomato Sauce

Syömme pizzaa noin pari kertaa kuukaudessa. Kotona tehtyä siis. Ravintolaan menemme harvoin syömään pizzaa, vaikka Münchenissä onkin useita hyviä pizzapaikkoja. Sen verran paljon on populaa tuolta Italiasta tänne Etelä-Saksaan eksynyt ja tuonut pizzantekoon tarvittavan tietotaitonsa mukanaan, että täällä osataan tehdä hyvää pizzaa. Mutta kyllä parhaimmat pizzat olen syönyt Italiassa. Siellä syrjäiseltä huoltoasemaltakin saa taivaallista pizzaa.

Vegaanille sopivan pizzasta saa kun jättää juuston pois. Uskokaa, ilman juustoakin pizza maistuu hyvältä! Ja kotona tehdyssä pizzassa voi tietenkin käyttää vegaanijuustoa. Ja ihmiset, juusto kuuluu päällisten alle, se ei saa olla mikään 2 sentin peitto kaikkien ihanien päällisten päällä.

We eat pizza about twice a month. Home-made pizza that is. We don’t often go to eat pizzas in the restaurant, although there are several good pizza places in Munich. I guess there are enough people who have come from Italy to Southern Germany with their pizza know-how, so they can actually make good pizza here. But the best pizzas I have eaten in Italy. There you can get heavenly pizzas even from a little petrol station somewhere in the countryside.

It’s not hard to make a vegan pizza, just leave out the cheese. And believe me, pizza tastes good without cheese too! And when you make pizza at home, you can of course use vegan cheeses. And people, cheese belongs underneath the toppings, it shouldn’t be a 2 cm blanket on top of all wonderful toppings.

Maailmassa on niin monenlaisia pizzoja, pizzataikinan päälle voi laittaa melkeinpä mitä vaan. Omia lempparipäällisiäni ovat tomaatti, sipuli, munakoiso, pinaatti, rucola, basilika ja tuoreet herkkusienet. Ja minun pizzani pizzapohjan täytyy ehdottomasti olla ohut. En voi sietää enää paksuja pannupizzoja!

There are so many different kinds of pizzas in the world, you can basically use just about anything as a topping. Some of my favourite toppings are tomato, onion, aubergine, spinach, rocket salad, basil and fresh mushrooms. And for me, the dough definitely needs to be thin. I can’t stand any thick pan pizzas anymore!

Olen saanut seuraavan herkullisen tomaattikastikkeen ohjeen sisareltani. Teen yleensä sen valmiiksi jo aiemmin päivällä (tai edellisenä iltana), jolloin maut ehtivät ns. tasaantua ennen pizzaan laittamista. Ohjeessa on yrteistä käytetty vain tuoretta basilikaa, mutta voit lisätä myös esim. oreganoa ja timjamia maun mukaan.

Pizzataikinassa käytän mieluummin tuorehiivaa, mutta voit toki korvata sen kuivahiivallakin. Siinä tapauksessa kuumenna vesi hieman lämpimämmäksi (noin +45-asteiseksi) ja sekoita kuivahiiva ensin muiden kuivien aineksien kanssa. Ja jos käytössäsi ei ole durumvehnäjauhoja, voit käyttää taikinassa myös tavallisia vehnäjauhoja.

Hankin noin vuosi sitten uuniin sopivan pizzakiven ja täytyy sanoa, että kyllä se paistotulokseen vaikuttaa. Pizzapohjasta tulee sen päällä paistettaessa ihanan rapea.

I got the delicious recipe for the tomato sauce from my sister. I usually make it already earlier during the day (or the previous evening), so that the taste becomes smoother before using the sauce in the pizza. In the recipe there’s only fresh basil, but you can also use e.g. oregano and thyme according to taste.

I prefer to use fresh yeast in the pizza dough, but you can naturally use dry yeast instead. Just remember to make the water a bit warmer (about +45 degrees C) and mix the dry yeast first with other dry ingredients. If you don’t have durum wheat flour, you can also use normal wheat flour for the dough.

We got a pizza stone about a year ago and I have to say that it has an effect on the result. The pizza dough gets nice and crispy when you bake the pizzas on it.

PIZZATAIKINA (yksi suuri pizza)

1 1/2 dl vettä (kädenlämpöistä, n. +37 astetta)

15 g hiivaa (tuoretta)

1/2 tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

n. 3 1/2 dl durumvehnäjauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja oliiviöljy. Lisää vähitellen vehnäjauhot samalla kunnolla sekoittaen ja myöhemmin vaivaten. Taikinassa on sopivasti jauhoja silloin, kun se alkaa irtoamaan kulhon reunoista vaivatessa. Peitä kulho liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa vähintään 30-40 minuuttia (kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi).

TOMAATTIKASTIKE PIZZALLE (riittää kahteen suureen pizzaan)

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

250 g kirsikkatomaatteja, puolitettuna

2 valkosipulinkynttä

1 dl tuoretta basilikaa, pieneksi leikattuna tai revittynä

2 tl sokeria

1 tl suolaa

1 dl vettä

2-3 rkl oliiviöljyä

luraus balsamicoa, rouhittua mustapippuria

Laita uuni lämpiämään +175-200 asteeseen. Sekoita ainekset uunivuoassa. Laita vuoka uuniin ja anna muhia ja keittyä kasaan n. 1 tunnin ajan. Sekoita muutaman kerran kypsymisen aikana. Jos kastikkeesta tulee liian paksua, lisää hieman vettä.

 

 

 

PIZZA DOUGH (for one large pizza)

150 ml water (lukewarm, about +37 degrees C)

15 g yeast (fresh)

1/2 ts salt

2 tbs olive oil

approx. 350 ml durum wheat flour

Mix yeast into lukewarm water. Add salt and olive oil. Add gradually wheat flour, first mixing the dough and then kneading when thicker. When the dough starts to loosen from the bowl, there are enough flours. Cover the bowl with a kitchen cloth and let the dough rise for at least 30-40 minutes (until the dough has doubled in size).

TOMATO SAUCE FOR PIZZA (enough for two large pizzas)

1 can (400 g) crushed tomatoes

250 g cherry tomatoes, halved

2 garlic cloves

100 ml fresh basil, cut or shredded small

2 ts sugar

1 ts salt

1oo ml water

2-3 tbs olive oil

dollop of balsamic vinegar, black pepper from mill

Preheat oven to +175-200 degrees (C). Mix ingredients in an oven form. Put the form into the oven and let it braise and for about 1 hour. Mix a few times during cooking. The sauce will get thicker and reduce in quantity. If the sauce becomes too thick, add some water.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: