Leave a comment

Rosmariinilohkoperunat – Roasted Potato Wedges with Rosemary

Rosmariiniperunat ovat perunaherkkuamme, meidän perheen ranskalaisia. Kaupan ranskiksia meillä syödään ehkä kaksi kertaa vuodessa, tykkäämme näistä paljon enemmän. Ja jotenkin minulla on taito epäonnistua kaupan ranskalaisten kanssa, ne paistuvat yleensä liikaa eli ovat kuivia, hmm. Rosmariinilohkoperunoita syömme yleensä grilliruokien kanssa kesällä sekä muulloin esim. kasvispihvien kanssa.

Roasted potato wedges with rosemary are our favourite potato dish, our family’s french fries. We eat ready-made french fries maybe twice a year, we like these much more. And somehow I have a talent of failing with ready-made french fries, usually I manage to keep them too long in the oven, so they are dry, hmm. We usually eat these roasted potato wedges with barbeque food in the summer and otherwise e.g. with veggies patties.

ROSMARIINILOHKOPERUNAT

1 kg kiinteämaltoisia tai yleisperunoita

3 rkl oliiviöljyä

1-3 tl suolaa, oman maun mukaan

1-2 oksaa tuoretta rosmariinia (n. 10-15 cm pitkiä) tai 2-3 rkl kuivattua rosmariinia

Pese perunat hyvin ja poista kuoresta kaikki tummat kohdat (tai idun alut). Älä kuori perunoita. Halkaise perunat pituussuunnassa ja sen jälkeen leikkaa puolikkaista lohkoja pituussuunnassa. Laita perunalohkot kulhoon ja lisää sekaan oliiviöljy, suola ja rosmariini. Sekoita hyvin. Levitä öljytyt ja maustetut perunalohkot uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista perunalohkot uunissa +190 asteessa (C) n. 45-60 minuuttia. Kääntele perunalohkoja paiston aikana aina silloin tällöin. Muistathan, että uunia ei tarvitse lämmittää etukäteen, se on usein vain turhaa sähkönkulutusta. Voit laittaa perunat (ja monet muut ruoat) kylmään uuniin, silloin se vain täytyy ottaa huomioon paistoajassa (pidä uunissa hieman pidempään). Perunat ovat valmiita, kun ne ovat kauniin ruskeita, rapeita ulkoa ja sisältä pehmeitä. Tarkista suolan määrä ennen tarjoilua.

Vinkki: Voit maustaa perunoita myös esim. valkosipulilla, chilillä, paprikalla ja currylla. Riippuen käyttötarkoituksesta eli minkä kanssa perunoita tarjoat.

Perunalohkot menossa uuniin
Potato wedges going into the oven

ROASTED POTATO WEDGES WITH ROSEMARY

1 kg of boiling potatoes (not mealy)

3 tbs olive oil

1-3 ts salt, to taste

1-2 fresh rosemary sprigs (each about 10-15 cm long) or 2-3 tbs dried rosemary

Wash and scrub potatoes well, cut off all dark spots and small sprouts. Don’t peel potatoes. Cut potatoes vertically into halves and then cut wedges from the halves (vertically). Put wedges into a bowl, add olive oil, salt and rosemary. Mix well. Spread oiled and seasoned wedges on a sheet pan covered with baking paper.

Roast potato wedges in oven in +190 degrees (C) for 45-60 minutes. Using a spatula, turn the potato wedges every now and then during roasting. Remember you don’t necessarily have to preheat the oven, it’s often only waste of energy. You can put potato wedges (and many other dishes) into cold oven, then you just have to take that into account in the cooking time (needs a bit longer in the oven). Potato wedges are ready when they are golden brown, crispy outside and tender inside. Check the amount of salt before serving.

Tip: You can season potato wedges also with e.g. garlic, chili, paprika and curry. Depends on what you want to serve them with.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: