2 Comments

Punajuuripasta – Beetroot Pasta

Tässä ihana ohje kaikille punajuuresta pitäville. Suosittelen, vaikka punajuuri olisikin sinulle hieman tuntemattomampi raaka-aine. Tosi hyvää! Ja kauniin väristä, kuten lapsemme sanoivat…

Here’s a wonderful recipe for all beetroot lovers. Even if you’re not that familiar with beetroot, I suggest you give it a go. It’s very yammy! And the colour is pretty, as our kids said…

PUNAJUURIPASTA (4 hengelle)

400 g (kokojyvä)pastaa, itse käytin pennepastaa

vettä

Kastiketta varten:

1-2 rkl öljyä

1 sipuli hienonnettuna

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

2-3 kpl (400g) punajuurta raastettuna (käytä kuoriessa ja raastaessa kumihanskoja, jottei väri tartu käsiin)

1 dl (tummaa) soijarouhetta tai 2 dl kypsiä kikherneitä

1 tl kuivattua tai 2 rkl tuoretta timjamia

suolaa

vastajauhettua mustapippuria

1 rkl tomaattipyreeta

1 rkl sitruunamehua

2 dl omenamehua

2 dl kasvikermaa (esim. soija- tai kaurakermaa)

(1-2 rkl vaaleaa kastikesuurusta)

basilikanlehtiä revittynä

Valmista ensin kastike. Kuullota öljyssä sipulit ja punajuuri. Lisää mausteet *, tomaattipyree sekä soijarouhe tai kikherneet. * Jos käytät tuoretta timjamia, lisää se vasta lopussa. Kuivan timjamin voit lisätä tässä vaiheessa.

Anna kiehahtaa hetki, lisää sitruunamehu, omenamehu, kasvikerma ja anna kiehua miedolla lämmöllä 20-25 minuuttia välillä sekoittaen kunnes punajuuri on kypsää. Suurusta tarvittaessa vaalealla kastikesuuruksella. Tarkista maku.

Keitä pasta paketissa olevan ohjeen mukaisesti. Kun pasta on kypsää (al dente), kaada vesi pois ja sekoita pasta kastikkeen joukkoon. Viimeistele revityillä basilikan lehdillä.

BEETROOT PASTA (serves 4)

400 g (whole-wheat) pasta, I used penne pasta

water

For the sauce:

1-2 tbs cooking oil

1 onion, finely chopped

2 garlic cloves, finely chopped

2-3 (approx. 400 g) beetroot, grated (use rubber gloves when peeling and grating, so that the colour won’t stain)

100 ml (dark) soy granules or 200 ml cooked chickpeas (garbanzo beans)

1 ts dried or 2 tbs fresh thyme

salt

freshly ground black pepper

1 tbs tomato puree

1 tbs lemon juice

200 ml apple juice

200 ml plant cream (e.g. soy or oat cream)

(1-2 tbs starch thickener)

basil leaves, shredded

Make the sauce first. Soften the onions and grated beetroot in the oil. Add spices *, tomato puree and soy granules or chickpeas. * If you use fresh thyme, add it only in the end. You can add dried thyme at this point.

Let it cook for a moment, then add lemon juice, apple juice, plant cream and let boil in moderate temperature for 20-25 minutes stirring occasionally, until beetroot is cooked. If needed, use starch thickener to make the sauce thicker. Check the taste.

Cook the pasta according to the instructions in the package. When pasta is cooked (al dente), drain it in a colander. Add pasta into the sauce and mix. Finish with shredder basil leaves.

2 comments on “Punajuuripasta – Beetroot Pasta

  1. Is the beetroot raw or precooked?
    I love your blog🙂

    • Nice to hear that you like my blog🙂 The beetroot is raw for this recipe, that’s why it takes quite a long time to cook. You could also try to make it from precooked beetroots (I wouldn’t try the pickled ones, as then the taste is very different), then of course the cooking time is much less.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: