Leave a comment

Pehmeä avokadopasta – Soft Avocado Pasta

Ystäväni vinkkasi tämän reseptin, koska tiesi minun olevan avokadon ystävä. Ei ehkä kaunein ruoka, mutta niin hyvä resepti, että pääsi tänne jaettavaksi. Tätä voi kutsua myös pikaruoaksi, koska koko ruoka valmistuu n. 15 minuutissa.

My friend told me about this recipe, because she knew that I like avocado. Maybe not the most beautiful dish, but it was such a good recipe, that it ended up here to be shared. You can also call this fast food, as the whole meal can be made in about 15 minutes.

PEHMEÄ AVOKADOPASTA (4 hengelle)

400 g pastaa, itse käytin kokojyvälinguinea
2 kypsää avokadoa, kuorittuna ja kivi poistettuna
2 rkl limen mehua (sitruunamehukin käy)
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 – 1,5 dl tuoretta korianteria hienonnettuna
(0,5 – 1 dl maustamatonta soijajogurttia)
suolaa ja mustapippuria myllystä maun mukaan

Kuumenna vesi suuressa kattilassa kiehuvaksi. Lisää keitinveteen suolaa ja sen jälkeen pasta. Pienennä lämpötilaa ja keitä, kunnes pasta on al dente, n. 8-10 minuuttia.

Valmista kastike sillä aikaa kun pasta kiehuu. Laita avokado, valkosipuli, limen mehu, korianteri, suola ja pippuri tehosekoittimeen. Sekoita, kunnes kastike on sileää. Jos haluat pehmentää kastiketta vielä hitusen, lisää lopuksi maustamatonta soijajogurttia.

Kun pasta on kypsää, valuta se ja laita suureen kulhoon. Lisää kastike pastaan ja sekoita nostelemalla kunnes kastike ja pasta ovat sekoittuneet. Mausta tarpeen vaatiessa suolalla ja pippurilla. Tarjoa heti ja syö mieluiten samana päivänä, jolloin pasta on parasta.

—————————————————————————————————————–

SOFT AVOCADO PASTA (serves 4)

400 g pasta, I used whole wheat linguine
2 ripe avocados, pitted and peel removed
2 tbs fresh lime juice (you can also use lemon juice)
2 garlic cloves, minced
100 – 150 ml chopped fresh coriander (cilantro)
(50 – 100 ml natural soy yoghurt)
salt and freshly ground black pepper, to taste

Bring water to a boil in a large pot. Salt the water and add in the pasta, reduce heat to medium, and cook until al dente, about 8-10 minutes.

While the pasta is cooking, make the sauce by putting avocado, garlic, lime juice, coriander, salt and pepper into a food processor or blender. Process until smooth. If you want to soften the sauce still a bit, add natural soy yoghurt in the end.

When pasta is ready, drain it and place into a large bowl. Add the sauce to the pasta and mix until sauce and pasta are well mixed. If needed, season with salt and pepper. Serve immediately and eat on the same day, as the pasta is best then.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: