Leave a comment

Vegaanit amerikkalaiset pannukakut – Vegan American Pancakes

Tein tänään pitkästä aikaa amerikkalaisia pannukakkuja aamiaiseksi. En voi syödä ainoastaan makeaa aamiaisella, joten ennen pannukakkuja oli syötävä muutakin. Oli siis tuhti aamiainen, jaksaa pitkälle🙂

It’s been quite a while since I’ve made American pancakes for breakfast. I can’t eat only sweet things for breakfast, so before them I needed to eat something else too. A proper breakfast will take you far🙂

VEGAANIT AMERIKKALAISET PANNUKAKUT (n. 20 kpl, jos pannun halkaisija on 12 cm)

7,5 dl soijamaitoa

3 rkl viinietikkaa TAI sitruunamehua

6 rkl ruokosokeria

1,5 tl vaniljasokeria

7,5 dl vehnäjauhoja

3/4 tl suolaa

3/4 tl ruokasoodaa

2 tl leivinjauhetta

75 g sulatettua maidotonta margariinia

Sekoita soijamaito ja viinietikka (tai sitruunamehua) ja anna seisoa noin 10 minuutin ajan.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää juoksettunut soijamaito. Sekoita joko elektronisella käsivatkaimella (hitaasti opeutta lisäten) tai vispilällä. Lisää sulatettu margariini ja sekoita.

Kuumenna paistinpannu ja paista pannukakkuja keskilämmöllä noin 2-3 minuuttia molemmilta puolilta. Jos haluat, että pannukakuista tulee rapeita ulkopuolelta, paista ne öljyssä tai margariinissa. Jos et käytä öljyä tai margariinia (käytä tällöin teflonpannua), pannukakuista tulee pehmeitä. Tarjoa pannukakut lämpiminä vaahterasiirapin tai erilaisten hillojen kera.

VINKKI #1: Voit halutessasi tehdä myös mustikka- tai vadelmapannukakkuja. Lisää tällöin marjat vasta paiston yhteydessä eli kun olet laittanut taikinaa pannulle.

VINKKI #2: Jos pidät kanelista, lisää sitä 2 tl taikinaan ennen pannukakkujen paistamista.

———————————————————————————————————————-

VEGAN AMERICAN PANCAKES (makes about 20, when pan diameter about 12 cm)

750 ml soy milk

3 tbs vinegar OR lemon juice

6 tbs brown sugar

1,5 ts vanilla sugar

750 ml wheat flour

3/4 ts salt

3/4 ts baking soda

2 ts baking powder

75 g melted non-dairy margarine

Mix together soy milk and vinegar (or lemon juice) and let it curdle for about 10 minutes.

Mix together the dry ingredients and add the curdled soy milk. Mix with a handheld electronic mixer (slowly adding the speed) or a whisk. Add the melted margarine and stir it all together.

Heat up the pan and fry the pancakes in medium heat for 2-3 minutes in each side. If you want the pancakes to be crispy on the outside, fry them with some oil or margarine. If you don’t use any oil or margarine in the pan (works with a non-stick pan), the pancakes will be soft on the outside. Serve the warm pancakes with maple syrup or different kind of jams.

TIP #1: You can also make blueberry or raspberry pancakes. Add the berries only when you’re frying the pancakes, when you have put some batter into the pan.

TIP #2: If you like the taste of cinnamon, you can add 2 ts into the batter before frying the pancakes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: