1 Comment

Vegaani pesto – Vegan Pesto

Miltähän pesto maistuu ilman parmesaanijuustoa? Näin mietin, kun tajusin, että siinäkin on juustoa. No, ei muuta kuin testaamaan. Päätin tehdä peston samalla reseptillä kuin muutenkin sen tekisin, miinus tietenkin se juusto. Ja lopputulos oli todella hyvä! Itse asiassa erinomainen. Ilman juustoa tehty pesto oli jotenkin ihanan raikasta, joten suosittelen kokeilemaan, vaikka muuten juustoa söisitkin.

I wonder how pesto will taste without Parmesan cheese? These were my thoughts when I realised that there’s cheese in that, too. Well, I just needed to test. I decided to do it according to the same recipe as I used before, minus the cheese, of course. And the result was really good! In fact excellent. A pesto made without cheese was somehow wonderfully fresh, so I recommend you give it a try, even if you eat cheese otherwise.

VEGAANI PESTO

2 kourallista tuoreita basilikan lehtiä
40 – 50 g pinjansiemeniä
1 pieni valkosipulinkynsi
n. 1 1/2 dl oliiviöljyä
n. 1 rkl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria

Paahda pinjansiemenet kevyesti kuivalla, öljyttömällä pannulla, jolloin maku irtoaa paremmin. Älä päästä mustumaan. Pane basilikan lehdet ja pinjansiemenet marmorimortteliin ja survo puu- tai marmorinuijalla. Kun lehdet ja pinjansiemenet ovat jauhautuneet hienoksi, siirrä massa toiseen astiaan. Lisää murskattu valkosipulinkynsi. Lisää puolet oliiviöljystä ja sekoita. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää loput oliiviöljystä vähitellen, kunnes pesto on sileää tahnaa. Tarkista lopuksi maku. Jos et käytä kaikkea pestoa heti, säilytä sitä jääkaapissa lasipurkissa. Pesto säilyy muutaman päivän jääkaapissa.

VEGAN PESTO

2 hand fulls of fresh basil leaves
40 – 50 g pine nuts
1 small garlic glove
approx. 150 ml olive oil
approx. 1 tbs lemon juice
salt, black pepper
Toast pine nuts lightly on a dry, non oiled frying pan in order to release taste better. Don’t let them toast too much. Put basil leaves and pine nuts in a marble mortar, and grind them with a wooden or marble pestle. When leaves and pine nuts are finely ground, move the mass into another bowl. Add crushed garlic. Add half of olive oil and mix. Season with lemon juice, salt and black pepper. Add rest of olive oil gradually, so that the consistency will be appropriate. Check taste and season more, if needed. If you don’t use all of the pesto immediately, you can storage it in a glass jar in the fridge for a few days.

One comment on “Vegaani pesto – Vegan Pesto

  1. Kiitos reseptistä!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: