Leave a comment

Vadelmakiisseli – Raspberry Fool

Tässäpä yksi kaikkien aikojen helpoimmista (ja ainakin meikäläiselle maistuva) jälkiruokaohjeista. Toiset eivät voi sietää sitä, lähinnä varmaankin sen “limaisen” (rakkaudella sanottu…) koostumuksen vuoksi. Kiisselihän se. Sama juttu itselläni hyytelöiden kanssa, en voi sietää. Piste. Muuten, tämä resepti löytyy vanhasta kotitalouskirjastani, josta olen opiskellut vuonna 1987🙂

Here’s one of the easiest (and at least to my taste) dessert recipes. I found the following English names for it (you can pick the one you like): kissel, kisel, fool. Personally I like the fool😉 although kissel or kisel resemble the Finnish name “kiisseli”. Anyway, it’s a kind of a fruit or berry soup, which consists of sweetened juice, thickened with e.g. potato starch or cornstarch. It’s similar to the German Rote Grütze.

As said, I personally like it, but some people can’t stand it. I guess it’s because of its “slimy” (said with love…) consistency. It’s like jellies for me, I just can’t eat them. Full stop. And by the way, the recipe is from my old home economics book which I used at school in 1987🙂

 

VADELMAKIISSELI (6 hengelle)

1 l vettä

2,5 – 3 dl marjasurvosta tai mehua

5 rkl sokeria

5 rkl perunajauhoja

1 1/4 dl vettä

2,5 dl tuoreita tai pakastettuja marjoja

Mittaa litra vettä, marjasurvos tai mehu ja sokeri kattilaan ja sekoita. Nosta kattila levylle ja anna kiehua n. 5 minuuttia. Varo ylikuumenemista.

Sekoita perunajauhot kylmään veteen. Nosta kattila liedeltä ja kaada suurus tasaisena nauhana kattilaan samalla tehokkaasti sekoittaen. Nosta kattila levylle ja katso, että muutama kupla tulee pinnalle. Älä sekoita.

Kaada tarjoiluastiaan ensin marjat, sitten kiisseli. Ripottele pinnalle hieman sokeria kuortumisen estämiseksi. Tarjoa jäähtyneenä (soija)kermavaahdon kanssa.

RASPBERRY FOOL (serves 6)

1 liter water

250 – 300 ml mashed berries or juice

5 tbs sugar

5 tbs potato starch

125 ml water

250 ml fresh or frozen berries

Measure a liter of water, mashed berries or juice and sugar into a pan and mix. Put the pan onto the stove and let it boil for about 5 minutes. Don’t overheat.

Mix potato starch with cold water. Take the pan off the stove and pour the thickener as an even string into the pan. Mix simultaneously. Put the pan back onto the stove and make sure that a few bubbles come up to the surface. Don’t mix.

Put fresh or frozen berries into a serving dish, then pour the kissel on top. Sprinkle some sugar on top in order to prevent the surface from getting a crust. Serve when cooled down with some (soy) whipped cream.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: