2 Comments

Linssi-porkkanapihvit – Lentil and Carrot Patties

Keittiökaappini pullistelevat. Ei vain astiakaapit vaan myös ne, joissa säilytetään kuiva-aineita, mausteita jne. Siskoni sanookin, että jos ydinsota syttyy, niin tietääpähän tulla meille, koska meillä on aina ruokakaapit täynnä ja varastoa riittää🙂 Täytyy myöntää, että taitaahan tuo totta olla.

Keittiöstäni täytyy aina löytyä: kunnon arsenaali mausteita ja kuivattuja yrttejä joka lähtöön, linssejä, pastaa, riisiä, perunoita, tofua, jonkin sortin tuoreita yrttejä (yleensä basilikaa nököttää ruuku(i)ssa ikkunalaudalla), tomaattia jos jonkinlaisessa muodossa (tuore, purkki, kuivattu, pyree), maustamatonta jogurttia, sitruunaa, kookosmaitoa, pähkinöitä, siemeniä. Ja tietysti sesongin mukaisesti tuoreita hedelmiä, vihanneksia ja juureksia. Pötkiihän noilla jo pitkälle… Ja nyt en viitsi edes miettiä, mitä pakastearkku pitää sisällään😉

Niinpä tänään sai perhe illalliseksi linssi-porkkanapihvejä, rosmariinilohkoperunoita sekä herkkusienikastiketta kaurakermasta. Tässä kasvispihvien ohje, muut seuraavat perässä…

LINSSI-PORKKANAPIHVIT

1 rkl ruokaöljyä
1 sipuli, hienonnettu
2 valkosipulinkynttä, hienonnettu
1 tl jauhettua juustokuminaa (jeeraa)
1 tl jauhettua korianteria
2 porkkanaa (n. 130 g) raastettuna
2 1/2 dl punaisia linssejä
5 dl vettä
1 rkl kasvisliemijauhetta tai 1 kasvisliemikuutio

1 1/4 dl korppujauhoja tai 2 1/2 dl leivänmuruja (itse leipäviipaleista raastettu)

100 g cashew- TAI pekaanipähkinöitä, jauha nopeasti yleiskoneella
2 rkl ruohosipulia
korppujauhoa pihvien leivittämiseen
ruokaöljyä paistamiseen

Kuumenna öljy suuressa paistinpannussa ja lisää hienonnettu sipuli, valkosipuli, juustokumina ja korianteri. Kuullota keskilämmöllä kunnes sipulit pehmenevät. Lisää porkkanaraaste, vedellä huuhdellut linssit, kasvisliemijauhe (tai kuutio) ja vesi. Peitä kannella ja anna hautua kunnes linssit ovat pehmeitä, noin 15-20 minuuttia. Sekoita säännöllisesti jottei seos tartu kiinni pannuun.

Kun linssit ovat pehmeitä ja kaikki neste haihtunut, siirrä seos kulhoon. Lisää korppujauhot (tai leivänmurut), pähkinät ja ruohosipuli.

Kun seos on hieman jäähtynyt, muotoile siitä pieniä pihviä (n. 8 cm halkaisijaltaan ja 2 cm paksuja). Laita korppujauhoja erilliseen astiaan ja leivitä pihvit korppujauholla. Paista sen jälkeen pihvit ruokaöljyssä keskilämmöllä, kunnes ne ovat molemmilta puolilta ruskeita. Käännä pihvit varovasti paistinlastalla, jotta ne eivät rikkoudu.

My kitchen cupboards are close to exploding. Not only the ones with pots, pans, plates etc., but also the ones where dry ingredients, spices etc. are stored. My sister always says, that if there’s a nuclear war, she knows where to come, because there’s always food and enough storage too🙂 I have to admit that that might be true.

In my kitchen there are always following things (what I can think of now): lots of different kinds of spices and dried herbs, lentils, pasta, rice, potatoes, tofu, some kind of fresh herbs (usually basil on the window sill), tomato in different forms (fresh, canned, dried, purée), natural yoghurt, lemon, coconut milk, nuts, seeds. And of course seasonal fresh fruit, vegetables, and roots. I guess you can get pretty far with those… And I don’t even dare to think what the freezer box in the cellar holds inside😉

So today the family got lentil-carrot patties, rosemary potato wedges and mushroom sauce (from oat cream) for dinner. Here’s the recipe for the patties, the rest follows…

LENTIL AND CARROT PATTIES

1 tbs cooking oil
1 onion, finely chopped
2 garlic cloves, minced
1 ts ground cumin
1 ts ground coriander
2 carrots (about 130 g), grated
250 ml red lentils
1 tbs vegetable broth powder or 1 vegetable broth cube
500 ml water
125 ml breadcrumbs or 200 ml breadcrumbs made fresh from bread slices
100 g cashew OR pecan nuts, ground briefly in food processor
2 tbs chopped chives
breadcrumbs, for coating (pre-packaged breadcrumbs work best)
oil for frying

In a large saucepan, heat the oil and add the onion, garlic, cumin and coriander. Cook until the onion is soft. Add grated carrots, lentil (rinsed with water), vegetable broth powder (or cube) and water. Cover and cook until lentils are soft, about 15-20 minutes. Stir frequently to prevent sticking.

When lentils are soft and all liquid is evaporated, move the mixture to a bowl. Stir in breadcrumbs, nuts, and chives.

When the mixture has cooled a bit, form into patties (about 8 cm diameter, 2 cm thick). Coat with the breadcrumbs, and fry in oil over medium-low heat until brown on each side. Turn carefully with a spatula to avoid the patties breaking up.

2 comments on “Linssi-porkkanapihvit – Lentil and Carrot Patties

  1. Kiitos ihanasta ohjeesta😀. – Enkä voinut olla hymyilemättä seuraavalle: “Keittiökaappini pullistelevat. Ei vain astiakaapit vaan myös ne, joissa säilytetään kuiva-aineita, mausteita jne. Siskoni sanookin, että jos ydinsota syttyy, niin tietääpähän tulla meille, koska meillä on aina ruokakaapit täynnä ja varastoa riittää–” Poikani ovat antaneet minulle leikillisesti käyntikiellon eksoottiseen ruokakauppaan ennen kuin varasto on syöty. – Päivälliseksi siis linssi-porkkana -pihvejä.

  2. Superhyvä resepti! Pihvit pysyivät koossa ja vaikka itseltä puuttui ruohosipuli ja jeera (ja pähkinät korvasin maapähkinöillä paremman puutteessa), niin onnistuivat loistavasti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: