Leave a comment

Toscakakku – Tosca Cake

Hiljaiseloa ollut täällä tämä viikko. Liekö syynä ollut maanantaina alkanut saksan kurssi, huonosti nukutut yöt vaiko vain se, ettei tällä viikolla ole tullut kokattua kovinkaan ihmeellisiä sapuskoja?😉 Tässä kuitenkin se luvattu toscakakkuresepti. Pidän muuten itse paksusta toscakerroksesta, joten kuorrutusta tulee tällä reseptillä ihan reilusti.

It’s been quiet this week. Whether it’s due to the German course that started on Monday, lousy sleepless nights during the week or just the fact that I haven’t cooked anything fancy this week?😉 Anyway, here’s the recipe for the tosca cake that I promised. By the way, I like my tosca topping to be thick, so with this recipe there will be enough of it.

If you’re wondering, what is a tosca cake, it is a Scandinavian favourite, thought to be named after Puccini’s opera. It’s an airy sponge cake, topped with a caramelized almond, praline-like topping. In other words, yammy!

TOSCAKAKKU

125 g voita

1,5 dl sokeria

2 isoa tai 3 pientä kananmunaa

2 rkl kermamaitoa (suhde 50/50 eli puolet maitoa, puolet kermaa)

2,5 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

(1 tl rouhittua kardemummaa)

Kuorrutus:

75 g voita

1,5 dl mantelilastuja

4,5 rkl sokeria

1,5 rkl vehnäjauhoja

3 rkl kermaa

Voitele ja korppujauhota vuoka. Vatkaa rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää myös kermamaito. Lopuksi vehnäjauho-leivinjauheseos (ja halutessasi rouhittu kardemumma). Kaada taikina vuokaan ja paista +175 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes kakku on päältä hieman kiinteä.

Sillä aikaa kun kakku paistuu, valmista kuorrutus. Sekoita kattilassa mantelit ja muut aineet. Kuumenna hiljakseen kunnes sokeri on sulaa ja seoksesta tulee sakea (anna kiehua matalalla lämmöllä n. 2-3 minuuttia).

Kun kakku on paistunut 20-25 minuuttia (ja kakku päältä hieman kiinteä), ota se pois uunista. Levitä kuorrutus sen päälle. Laita kakku takaisin uuniin ja paista vielä 15-20 minuuttia, kunnes tosca on kauniin vaaleanruskea. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

———————————————————————————————————————–

TOSCA CAKE

125 g butter

150 ml sugar

2 big or 3 small eggs

2 tbs cream+milk mixture (ratio 50/50, so half cream, half milk)

250 ml wheat flour (all-purpose)

1,5 ts baking powder

(1 ts ground cardamon)

Topping:

75 g butter

150 ml sliced/flaked almonds

4,5 tbs sugar

1,5 tbs wheat flour (all-purpose)

3 tbs cream

Preheat the oven to +175 degrees (C). Butter and flour a springform pan. With an electric mixer, beat together the butter and sugar. Add the eggs one by one, mix well. Add the cream+milk mixture. Then add the flour and baking powder mixture (and the ground cardamon, if wanted). Pour the batter into the springform pan and place in the oven to bake for 20 to 25 minutes, until the top is just barely set.

While the cake is baking, prepare the topping. Combine almonds and other ingredients in a pan. Heat up slowly until sugar has melted and the mixture becomes thicker (let it simmer for 2-3 minutes).

When the cake has baked for 20 to 25 minutes and the top is a bit firm, remove it from the oven. Gently spread the topping on the cake. Place the cake back in the oven, and bake an additional 15-20 minutes or so, until the topping is golden brown. Allow to cool before serving.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: