Leave a comment

Tomaatti-kookoskeitto – Tomato Coconut Soup

Kuten olette ehkä huomanneet, pidämme keitoista. Tässä yksi helppo, nopea ja maukas keittoresepti.

As you might have noticed, we like soups. Here’s an easy, quick and tasty soup recipe.

TOMAATTI-KOOKOSKEITTO (4 hengelle)

2 sipulia

1 valkosipulinkynsi

2 rkl öljyä

1 tl murskattuja korianterinsiemeniä

1 tl jauhettua currya

1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa

1 tl jauhettua korianteria

2 prk (à 400 g) tomaattimurskaa

ripaus sokeria

3 dl vettä

1 rkl kasvisliemijauhetta (tai 1 kasvisliemikuutio)

1 prk (à 400 g) kookosmaitoa tai -kermaa

suolaa ja pippuria

Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet ja silppua ne hienoksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita ja mausteita muutama minuutti, kunnes sipulit pehmenevät hieman mutta eivät saa väriä. Lisää tomaattimurska, sokeri, vesi ja kasvisliemijauhe (tai -kuutio) kattilaan. Keitä 15-20 minuuttia.

Lisää kookosmaito tai -kerma. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Jatka keittämistä vielä 5 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella (tai tehosekoittimessa) kunnes keitto on koostumukseltaan sileää. Tarkista maku. Tarjoa keitto tuoreen leivän kanssa.

Vinkki: Saat keittoon mukavan suutuntuman, kun viimeistelet sen paahdetuilla (ja suolatuilla) auringonkukansiemenillä.

——————————————————————————————————-

TOMATO COCONUT SOUP (serves 4)

2 onions

1 garlic clove

2 tbs oil

1 ts crushed coriander seeds

1 ts ground curry

1 ts ground jeera

1 ts ground coriander

2 cans (à 400 g) crushed tomatoes

pinch of sugar

300 ml water

1 tbs vegetable broth powder or 1 cube

1 can (à 400 g) coconut milk or cream

salt and pepper, to taste

Peel onions and garlic clove and mince them. Heat the oil in a pan and saute the onions and spices (crushed coriander seeds, curry, jeera and ground coriander), until the onions are tender but don’t get any colour. Add crushed tomatoes, sugar, water, and vegetable broth powder (or cube). Let it cook for 15-20 minutes.

Add coconut milk or cream. Season with salt and pepper. Continue cooking for another 5 minutes. Purée the soup with an immersion blender (“stick blender”) or in a blender until the texture is smooth. Check the taste. Serve with fresh bread.

Tip: You can finish the soup with roasted (and salted) sunflower seeds.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: