1 Comment

Kikhernecurry – Chickpea Curry

Yksi pitkäaikainen suosikkiruoka perheessämme (myös lasten) on kikhernecurry. Tämän reseptin curry on mieto, jossa yhdistyy kanelin ja kardemumman ihanat maut.

One long-term favourite food in our family (also children’s) is chickpea curry. This recipe is for a mild curry, which unites the wonderful tastes of cinnamon and cardamon.

KIKHERNECURRY (4 hengelle)

1 rkl öljyä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 tl curryjauhetta

2,5 dl vettä

1 rkl kasvisliemijauhetta tai 1 kasvisliemikuutio

3 rkl tomaattipyreetä

1 kanelitanko

1 tl jauhettua kardemummaa

1 prk (à 400/265 g) säilöttyjä kikherneitä

1 prk (à 400 g) kookosmaitoa TAI 3 dl ruokajogurttia

suolaa

2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulit öljyssä, lisää curry. Lisää vesi, kasvisliemijauhe (tai -kuutio), tomaattipyree, kanelitanko ja kardemumma. Anna hautua hiljalleen noin 10 minuuttia. Valuta vesi kikherneistä ja lisää joukkoon. Jos käytät kookosmaitoa, lisää se ruokaan tässä vaiheessa. Hauduta vielä 10 minuuttia. Jos käytät ruokajogurttia, lisää se joukkoon vasta aivan lopussa ja kuumenna, mutta älä enää keitä. Lisää viimeiseksi hienonnettu korianteri ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoa riisin kera.

———————————————————————————————————

CHICKPEA CURRY (serves 4)

1 tbs oil

1 onion

2 garlic cloves

2 ts curry powder

250 ml water

1 tbs vegetable broth powder or 1 vegetable broth cube

3 tbs tomato purée

1 cinnamon stick

1 ts ground cardamon

1 can (à 400/265 g) chickpeas (Garbanzo beans)

1 can (à 400 g) coconut milk OR 300 ml natural yoghurt

salt

2 tbs fresh coriander, chopped

Peel and chop onions and garlic. Heat the oil in a pan and saute the onions in the oil, add curry. Add water, vegetable broth powder (or cube), tomato purée, cinnamon stick and cardamon. Let simmer for about 10 minutes. Drain the chickpeas and add into the pan. If you use coconut milk, add it now. Simmer for another 10 minutes. If you use natural yoghurt, add it only at the end, don’t cook anymore. Add chopped fresh coriander and season with salt, if needed. Serve with rice.

One comment on “Kikhernecurry – Chickpea Curry

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: