2 Comments

Tiikerikakku – Tiger Cake

Viikonloppuna innostuin taas leipomaan. Kysyin mieheltä, mitä hän toivoisi minun leipovan ja vastaus oli tiikerikakkua. No, enpä ollut tehnyt ko. kaakkua pitkään aikaan, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Kakkua tehdessä ajattelin, että tehdäänpä samaan syssyyn myös toscakakku (resepti tulossa). Eli siinähän se sunnuntaipäivä mukavasti sujahti. Kakkujen jälkeen tein vielä kolme pizzaa, joten voitte kuvitella uunin posottaneen…

Last weekend I felt like baking something. I asked Husband what he would want me to bake and he told me “a tiger cake” (that’s the Finnish name for this coffee cake that the Germans call “Marmorkuchen”, I have no idea if there’s an English name for this one). Well, I hadn’t baked it for a loooong time, so why not. As I was baking the cake, I got the idea that I will bake a tosca cake too (recipe to follow). So you probably know what I was doing on Sunday during the day. After baking the cakes I also made three pizzas, so you can imagine that our oven was hot the whole day…

TIIKERIKAKKU (n. 12 palaa)

200 g voita

2 dl sokeria

3 kananmunaa

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

3 dl vehnäjauhoja

2 – 3 rkl kaakaojauhetta

3 rkl kermaa tai voisulaa

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita vaahtoon vaniljasokeri ja leivinjauhe-vehnäjauhoseos.

Ota taikinasta 1/3 toiseen kulhoon. Lisää siihen 2-3 rkl kaakaojauhetta sihdattuna ja 3 rkl kermaa tai voisulaa. Pane taikina kerroksittain voideltuun ja jauhotettuun kahvikakkuvuokaan, ensin vaaleaa ja sitten tummaa taikinaa. Kerroksia voi olla kaksi tai kolme. Tasoita kakun pinta ja sen jälkeen paina ja nosta haarukalla taikinaa useasta kohdasta (saa aikaan kakussa näkyvät tummat “aallot”).

Paista kakku +175 asteen lämmössä 50-60 minuuttia tai kunnes kakun keskelle työnnetty puutikku tulee ulos puhtaana (ei jää taikinaa kiinni).

TIGER BUNDT CAKE (serves 12)

200 g butter

200 ml sugar

3 eggs

2 ts vanilla sugar

2 ts baking powder

300 ml wheat flour

2 – 3 tbs cocoa powder

3 tbs cream or melted butter

Whisk together soft butter and sugar until fluffy. Add eggs one at a time, beat well after each addition. Mix together vanilla sugar, baking powder and wheat flour and add into the dough.

Take 1/3 of the dough and put into another bowl. Add 2-3 tbs cocoa powder and cream or melter butter, and mix well. Pour the dough into a greased and floured Bundt pan, first a layer of blond and then dark dough. There can be two or three layers. Make the top of the cake even and then sink and lift a fork in several places into the dough (makes the dark “waves” in the cake).

Bake the cake in 175 degrees (C) for 50-60 minutes or until a toothpick inserted in center of cake comes out clean.

2 comments on “Tiikerikakku – Tiger Cake

 1. Kiitos ihanista suomalaisista resepteista Nella, olin ihan unohtanut toscakakun joten innostuin leipomaan! ja tuli hyvaa ! Mutta tiikerikakkua olen nyt yrittanyt pari kertaa tehda mutta en saanut kakkua nousemaan tarpeeksi…olisiko neuvoja..?! Kiitooos!

  • Moikka Elli!
   Vaikea sanoa tarkalleen, mikä on mennyt pieleen, jos tiikerikakku ei ole noussut. Mutta ihan yleisinä vinkkeinä voisin sanoa muutaman jutun:

   – munien ja rasvan tulisi olla huoneenlämpöisiä. Jos et muista ottaa niitä esille tarpeeksi aikaisin, niin voit esim. laittaa lämmintä/kuumaa vettä astiaan ja upottaa munat sinne hetkeksi. Siten ne lämpiävät nopeammin. Ja rasvan kanssa auttaa tietenkin mikroaaltouuni…
   – leivonnassa tulee aina noudattaa reseptissä olevia ainemääriä. Ruoanlaitossa määrät voivat olla vähän “sinnepäin” ja voi säveltää enemmän, mutta leivonnassa pitää olla tarkka.
   – ole tarkka vatkauksessa. Vatkaa jo alussa voi-sokeriseosta siten, että siitä tulee ilmavaa. Samoin kananmunat tulee lisätä yksitellen, välillä hyvin vatkaten. Näin taikinaan saadaan sidottua ilmaa ja siitä tulee kuohkeaa. Ja kun lisäät jauhot ja leivinjauheen, vatkaa ne taikinaan varovasti, ettet lätistä aikaansaamaasi kuohkeutta.
   – voitele ja korppujauhota vuoka huolellisesti, sekin vaikuttaa paistotulokseen.

   Ei muuta kuin kokeilemaan uudelleen, kyllä se siitä! Ja kerro miten onnistuit.

   Terkkuja kaikille,
   Nella

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: