Leave a comment

Soijarouhelasagne – Soy Lasagna

En taida tietää ketään, joka ei pitäisi lasagnesta. Se on ruoka, joka maistuu vauvasta vaariin asti. Kaikilla on varmasti omat lempilasagneohjeensa, mutta voin sanoa, että tämä on oikeasti hyvää. Soijarouhe toimii tässä erinomaisesti, kokeilkaa ihmeessä. Ja soijamaitokin juustokastikkeessa toimi loistavasti. Erillisenä kastikkeena mausta puuttui lehmänmaidolle ominainen makeus, mutta valmiissa ruoassa paiston jälkeen makueroa ei huomannut yhtään. Aion todellakin käyttää jatkossakin.

I don’t think I know anyone, who doesn’t like lasagna. It’s a dish, that people of all age like. I bet everyone has their own favourite recipe for lasagna, but I can tell you that this is tasty, for real. And soy granules work here wonderfully, try them out. And even soy milk in the cheese sauce worked great. As a separate sauce there was a slight sweetness missing (which is typical for cow milk), but in the cooked dish you couldn’t taste the difference. I’m definitely going to use it in the future too.

SOIJAROUHELASAGNE (8 hengelle)

Tomaattikastike:

2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

4 rkl oliiviöljyä

4 rkl tomaattipyreetä

150 g soijarouhetta

1 rkl kasvisliemijauhetta tai 1 kasvisliemikuutio

2 tl kuivattua basilikaa

2 tl kuivattua oreganoa

2 tl kuivattua timjamia

2 prk (à 400 g) tomaattimurskaa

4 dl vettä

2 – 3 tl sokeria

mustapippuria maun mukaan

Mornay-kastike (Béchamel-kastike juustolla):

0,75 dl vehnäjauhoja

75 g maidotonta margariinia

1 litra soijamaitoa

1,5 tl murskattua viherpippuria

1/4 tl suolaa

100 – 150 g Emmental-tyyppistä vegaanijuustoraastetta

Lisäksi:

400 – 500 g lasagnelevyjä

n. 50 g Emmental-tyyppistä vegaanijuustoraastetta päälle

Keitä 7,5 dl vettä kattilassa tai vedenkeittimessä. Laita soijarouhe kulhoon ja ripottele päälle kasvisliemijauhe (tai murustele kasvisliemikuutio). Kaada kuuma vesi soijarouheen päälle ja anna imeytyä n. 10 minuutin ajan.

Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuumenna oliiviöljy pannussa. Kuullota sipuleita öljyssä niin kauan, että ne pehmenevät hieman. Lisää sipulien joukkoon soijarouhe liemineen. Paista niin kauan, että suurin osa nesteestä on haihtunut. Lisää tämän jälkeen tomaattipyree ja yrtit, ja kuullota hetki.

Lisää seuraavaksi tomaattimurska, vesi, sokeri ja mustapippuria maun mukaan. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä vähintään 30 minuutin ajan välillä sekoittaen. Mitä kauemmin annat kastikkeen hautua, sitä pehmeämpää ja maukkaampaa siitä tulee. Itse annan kastikkeen yleensä hautua noin tunnin verran. Kastikkeen tulee keittämisen lopussakin olla vetistä, sillä lasagnelevyt imevät paljon nestettä paistuessaan. Lisää kastikkeeseen vettä, jos se on liian paksua.

Sulata margariini juustokastiketta varten paksupohjaisessa kattilassa. Kun voi on sulanut, lisää joukkoon vehnäjauhot ja anna niiden paistua hetki niin että jauhot turpoavat hieman, mutta eivät ruskistu. Sekoita koko ajan. Lisää joukkoon maito vähän kerrallaan, koko ajan sekoittaen siihen saakka kunnes maito alkaa kiehua. Anna kiehua n. 2 minuuttia. Ota tämän jälkeen kattila pois liedeltä. Lisää juustoraaste vähitellen ja sekoita samalla. Älä keitä enää. Mausta kastike hienonnetulla viherpippurilla ja suolalla.

Molemmat kastikkeet saavat olla voimakkaanmakuisia, koska lasagnelevyt imevät makua.

Lämmitä uuni +200 asteeseen.

Voitele uunivuoka öljyllä. Laita alimmaiseksi kerros lasagnelevyjä ja tämän päälle kerros tomaattikastiketta. Sen jälkeen taas kerros lasagnelevyjä ja tällä kertaa juustokastiketta. Jatka ruoan kokoamista siten, että päällimmäiseksi tulee kerros juustokastiketta. Paista lasagne esilämmitetyssä uunissa n. 35 – 40 minuuttia. Kun lasagne on paistunut 15 minuuttia, lisää päälle juustoraastetta maun mukaan. Jos lasagnen pinta alkaa tummua liikaa paistamisen lopussa, peitä pinta foliolla. Otettuasi lasagne uunista, anna sen vetäytyä hetki (n. 15 minuuttia) ennen tarjoilua.

Valmis uuniin – Ready to meet the oven

Valmis syötäväksi – Ready to meet stomach

SOY LASAGNA (serves 8)

Tomato sauce:

2 onions

3 gloves of garlic

4 tbs olive oil

4 tbs tomato puree

150 g textured soy protein granules

1 tbs powdered vegetable broth or 1 vegetable broth cube

2 ts dried basil

2 ts dried oregano

2 ts dried thyme

2 cans (à 400 g) diced tomatoes

400 ml water

2 – 3 ts sugar

black pepper to taste

Mornay sauce (Béchamel with cheese):

75 ml wheat flour

75 g non-dairy margarine

1 liter soy milk

1,5 ts ground green pepper

1/4 ts salt

100 – 150 g Emmental style vegan cheese, grated

In addition:

400 – 500 g lasagna noodles

about 50 g Emmental style vegan cheese (grated) on top

Boil 750 ml of water in a pot or water kettle. Put the soy granules in a bowl and sprinkle vegetable broth powder on top (or crumble the cube). Pour hot water on top of granules and let them soak for about 10 minutes.

Mince onions and garlic. Heat olive oil in a pan. Cook onions and garlic as long as they soften a bit. Add soy granules with the broth into the pan. Cook until most liquid is gone. Then add tomato pyree and herbs, cook for a moment.

Add diced tomatoes, water, sugar, and black pepper to taste. Let the sauce cook in low heat for at least 30 minutes, stir every now and then. The longer you let the sauce cook, the softer and tastier it will be. I usually let the sauce cook for about an hour. The sauce should still be quite liquid in the end, as lasagna noodles absorb a lot of juices when they are cooked. If the sauce is too thick, add some water.

Melt margarine in a pan for the cheese sauce. When it has melted, add wheat flour and let them cook for a moment so that the flour swell a bit, but don’t get brown. Mix all the time. Add milk little by little, constantly mixing until milk starts to boil. Let boil for about 2 minutes. Then remove the pan from stove. Add grated cheese gradually and mix at the same time. Don’t let boil anymore. Season with ground green pepper and salt.

Both sauces can be well seasoned, as the lasagne noodles absorb a lot of taste.

Preheat oven to 200 degrees (C).

Oil baking dish. Spread some lasagna noodles in the bottom and then cover with tomato sauce. Then another layer of lasagna noodles and this time cheese sauce. Repeat layers so that there is a cheese sauce layer on top. Bake the lasagna in preheated oven for about 35 – 40 minutes. When lasagna has baked for 15 minutes, add grated cheese on top, to taste. If the surface turns too dark in the end, cover it with foil. Cool for about 15 minutes before serving.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: