2 Comments

Pannaria – Finnish Pancake

Eilen meillä syötiin linssikeiton jälkkärinä myös pannukakkua. Päivän myöhässä (laskiaistiistaihan on se perinteinen pannaripäivä), mutta eipähän kukaan valittanut🙂 Normaalisti teen taikinan ns. näppituntumalla ja maistamalla (perusohje on peruja mummolta), nyt piti tätä varten oikein mitata määrät. Laitan ruokaa yleensäkin ottaen fiilispohjalta, varsinkin maustamisen suhteen. Eli haastetta riittää siinä, kuinka saan resepteihin tarkat määrät.

Yesterday we had some Finnish pancakes as a dessert, after the lentil soup. A day late (the traditional pancake day is Shrove Tuesday), but no-one complained🙂 I do the batter normally just adding the ingredients and tasting, adding and tasting… But for this I actually had to measure the amounts. The base recipe is from my Grandma. In general, I cook with a base recipe, which I then fine tune, especially when it comes to seasoning. So it’ll be a challenge for me to write down the exact amounts into the recipes.

PS. In Finland we call this kind of flat pancake that is baked in a baking tray “pannukakku”, which would be a direct translation for pancake. The small pancakes (that are called pancakes in English) we call “lettu” or “lätty” (depending on which part of the country you come from).

PANNUKAKKU

1 l maitoa

4-5 kananmunaa (koosta riippuen)

1/2 dl sokeria

1 tl suolaa

n. 5 dl vehnäjauhoja

50 – 75 g sulatettua voita

+ 25 g voita nokareina pannukakun päälle ennen uuniin laittoa

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki. Lisää maito, sokeri ja suola ja vatkaa sekaisin. Sekoita jauhot vähitellen maito-munaseokseen. Lisää viimeisenä sulatettu voi.

Kaada pannukakkutaikina uunipellille leivinpaperin päälle. Laita pieniä voinokareita taikinaan joka puolelle peltiä. Paista uunin keskiosassa +200 C:ssa n. 30-35 minuuttia.

Tarjoa pannukakku hillon ja halutessasi vaahdotetun kerman kanssa.

VINKKI: Voit halutessasi maustaa pannukakkutaikina esim. ripauksella kardemummaa, kanelia tai vaniljasokeria.

Tältä pannukakku näytti oltuaan uunissa 20 minuutti eli hyvin oli kohonnut kupruille🙂

This is how the pancake looked like after 20 minutes in the oven. It looked nice and bumpy🙂

————————————————————————————————————

FINNISH PANCAKE

1 liter milk

4-5 eggs (depending on the size)

50 ml sugar

1 ts salt

about 500 ml wheat flour

50 – 75 g butter, melted

+ 25 g butter in small pieces to put on top of the pancake batter before putting it into the oven

Break the eggs into a bowl and whisk them gently. Add milk. Mix sugar and salt into the batter. Add the flour little by little and whisk until the batter is smooth. Add the melted butter.

Pour the pancake batter onto a baking tray covered with a baking sheet. Put small pieces of butter all over the batter. Bake for approximately 30-35 minutes in +200 degrees (C).

Serve the pancake with some jam and if you want, whipped cream.

TIP: You can season the pancake batter e.g. with a pinch of cardamom, cinnamon or vanilla sugar.

2 comments on “Pannaria – Finnish Pancake

  1. Moikka!
    Kokeilelppa joskus, että korvaat pari desiä maitoa samalla määrällä kuohukermaa:).
    Tämä sivusto on sellainen, ettei tätä nälkäisenä voi katsella, kun syö meilkein vatsansa täyteen “kuormasta”, ja kaikkea hyvää tekee mieli tehdä heti.

    • Moikka! Kiva, että olet löytänyt tänne. Täytyypä kokeilla vinkkiäsi, niin saadaan pannariin vielä vähän lisää “täytettä”😉 Terkkuja!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: