Leave a comment

Bataattikorma – Sweet Potato Korma

DSC_0159Seuraava ohje löytyy alkuperäisessä muodossaan Vegetarian Living -lehdestä (toukokuu 2014) myskikurpitsakormana (Butternut Korma), mutta koska tällä hetkellä ei ole kurpitsasesonki (eikä sitä ollut luomukaupassamme saatavilla), päätin korvata sen bataatilla. Muutin myös hieman kastikkeen aineksia, esim. lisäsin soijakermaa ja vähensin mantelijauheen määrää.

The next recipe can be found in its original form in the Vegetarian Living magazine (May 2014) as Butternut Korma. But since it’s not pumpkin season at the moment (and it wasn’t available in our organic store), I decided to go with sweet potato instead. Also I changed the ingredients a bit, e.g. I added soy cream and decreased the amount of ground almond.

Kastike on hieman makeaa ja mausteista, sopii hyvin bataatin kanssa. Todella hyvää!

The sauce is a bit sweet and spicy (not hot though), goes really well with sweet potato. Very tasty!

BATAATTIKORMA (8 hengelle)

2 rkl korianterin siemeniä

4 tl juustokuminan eli jeeran siemeniä

2 rkl kookoshiutaleita

2 suurta sipulia, kuorittuna ja neljäsosiin paloiteltuna

6 valkosipulinkynttä, raastettuna

20 g tuoretta inkivääriä, raastettuna

2 tomaattia, neljäsosiin paloiteltuna

2 tl kurkumaa

4 rkl ruokaöljyä

8 – 10 kardemumman siemenkotaa

8 – 10 kokonaista neilikkaa

2 kanelitankoa

2 laakerinlehteä

2 – 3 pientä kuivattua chiliä

800 – 900 g bataattia, kuorittuna ja suurehkoiksi paloiksi paloiteltuna

100 g mantelijauhetta

7 1/2 dl kiehuvaa vettä

2 1/2 dl soijakermaa

1 1/2 – 2 tl suolaa

mustapippuria, oman maun mukaan

4 – 6 rkl hienonnettua tuoretta korianteria

Paahda korianterin ja juustokuminan siemeniä sekä kookoshiutaleita hetki kuivalla (ilman öljyä) pannulla (kunnes kookoshiutaleet alkavat tummua hieman). Siirrä mortteliin ja murskaa.

Laita sipulit, raastetut valkosipulit ja inkivääri, tomaatin palat ja kurkuma erilliseen korkeaan kulhoon tai tehosekoittimeen. Lisää mausteseos ja sekoita (joko sauvasekoittimella tai tehosekoittimella), kunnes seos on tasaista.

Kuumenna kattilassa öljy yhdessä kardemumman siemenkotien, neilikoiden, kanelitankojen, laakerinlehtien ja chilien (voit poistaa halutessasi ensin siemenet) kanssa. Kun chilit alkavat rasahdella, lisää sipuliseos ja paista koko ajan sekoittaen n. 2 minuuttia.

Lisää bataatinpalat ja jatka kypsentämistä sekoittaen. Lisää mantelijauhe ja kypsennä minuutin ajan ennen kuin lisäät kiehuvan veden. Mausta suolalla ja pippurilla, kuumenna kunnes kastike kiehuu ja laske sitten lämpötilaa siten, että kastike kiehuu juuri kiehuu. Anna kiehua kunnes bataatti on kypsää.

Lisää lopuksi soijakerma ja kuumenna vielä kiehuvaksi. Siirrä pois levyltä ja lisää hienonnettu tuore korianteri. Tarjoile soijajogurtin sekä riisin tai intialaisen leivän kanssa.

DSC_0165SWEET POTATO KORMA (serves 8)

2 tbs coriander seeds

4 ts cumin (jeera) seeds

2 tbs flaked coconut

2 large onions

6 garlic cloves

20 g fresh ginger, grated

2 tomatoes, quartered

2 ts turmeric

4 tbs canola oil

8 – 10 cardamom pods

8 – 10 cloves

2 cinnamon sticks

2 bay leaves

2 – 3 small dried chillies

800 – 900 g sweet potato

100 g ground almonds

750 ml boiling water

250 ml soy cream

1 1/2 – 2 ts salt

black pepper, to taste

4 – 6 tbs chopped fresh coriander

Dry-fry coriander, jeera seeds and coconut flakes briefly on a frying pan until coconut flakes start to colour. Then crush mixture in mortar and pestle.

Put cut onions, grated garlic and ginger, tomatoes, and turmeric into separate tall bowl, shredder or blender. Add spice mix and blend (either with immersion blender or blender) until mixture is smooth.

Heat up oil in pan together with cardamom pods, cloves, cinnamon sticks, bay leaves, and chilis (you can remove seeds, if you like). When chilis start to inflate, add onion paste and cook, stirring, for 2 minutes.

Add sweet potato pieces and continue to cook, stirring. Add ground almonds and cook for 1 minute before stirring in boiling water. Season with salt and black pepper, bring to boil and then turn down temperature to simmer. Cook until sweet potatoes are tender.

Add soy cream and bring to boil. Remove from stove and stir in chopped fresh coriander. Serve with natural soy yoghurt and rice or Indian bread.

Leave a comment