Korma on ruokalaji, jonka juuret ovat Intiassa ja Pakistanissa. Korma voidaan valmistaa jogurtista, kermasta, pähkinä- ja siementahnoista tai kookosmaidosta, ja sitä pidetään yhdenlaisena curryna. Korma on yleensä miedohko ja kermainen ruokalaji. Seuraavaksi esimerkki kasviskormasta tofulla höystettynä.
Korma is a dish with its roots in India and Pakistan. Korma can be made with yoghurt, cream, nut and seed pastes or coconut milk and it is usually considered to be a type of curry. Korma is usually a mild and creamy dish. Here’s an example of a veggie korma with tofu.
TOFUKORMA (4 hengelle)
1 rkl tomaattipyreetä
2 dl kookosmaitoa
2 rkl manteleita jauhettuna
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä tai inkiväärisosetta
1 tl raastettua tuoretta valkosipulia tai valkosipulisosetta
1 tl chilijauhetta tai tulista paprikajauhetta
1/4 tl kardemummaa jauhettuna (ei rouhetta)
1 tl garam masala -maustesekoitusta
2,5 – 3 rkl maissiöljyä
1 vihreä tai punainen paprika ohuelti viipaloituna (ja siemenettömänä)
250 g savustettua tofua (maustamatonkin tofu käy), kuutioituna
1,5 dl kermaa
2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
Sekoita kulhossa tomaattipyree, kookosmaito, jauhetut mantelit, inkivääri, valkosipuli, chili- tai paprikajauhe, jauhettu kardemumma ja garam masala.
Kuumenna öljy paksupohjaisessa kasarissa, paista tofukuutioita öljyssä hetki ja ota ne pois. Kaada pannuun kookosmaitoseos ja kuumenna sitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen noin 2 minuuttia. Lisää kasariin paprikasuikaleet ja paistetut tofukuutiot. Kypsennä koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia tai niin kauan, kunnes paprikasuikaleet ovat vielä hieman “rapsakoita”.
Lisää joukkoon kerma ja kiehauta. Lisää viimeiseksi tuore korianteri. Tarjoa ruoka keitetyn basmatiriisin kera.
TOFU KORMA (serves 4)
1 tbs tomato pyree
200 ml coconut milk
2 tbs ground almonds
1 ts freshly grated ginger or ginger paste
1 ts freshly grated garlic or garlic paste
1 ts chili powder or hot paprika powder
1/4 ts ground cardamon
1 ts garam masala
2,5 – 3 tbs corn oil
1 green or red paprika (bell pepper) thinly sliced (and without seeds)
250 g smoked tofu (you can use non-flavoured tofu too), diced
15o ml cream
2 tbs fresh coriander (cilantro) chopped
Mix in a bowl tomato pyree, coconut milk, ground almonds, ginger, garlic, chili or paprika powder, ground cardamon, and garam masala.
Heat the oil in a pan, fry the tofu dices for a moment and remove them from the pan. Pour the coconut milk mixture into the pan and heat it on medium heat for about 2 minutes (mix constantly). Add paprika slices and fried tofu dices into the pan. Cook for about 5 minutes or as long as the paprika slices are still a bit crispy (mix constantly).
Add cream and bring to boil. Add fresh coriander. Serve with boiled basmati rice.